elismerés

2020.07.25. 07:00

Gyermeki álmokat váltanak valóra

Jószolgálat díjat kapott A kívánság csapata. Eddig 10 gyermek életét tették boldogabbá.

Hegyi Erika

Zaveczki Tibor mutatja a Jószolgálati Díjat

Fotó: Bujdos Tibor

Nem angyalok, nem csodatévők, nem szuperhősök, csak abban hisznek, hogy a valóra váltott álmok erőt adnak a beteg gyerekeknek a gyógyuláshoz, az elesetteknek pedig reményt a folytatáshoz. A kívánság csapata munkájáért Jószolgálat díjat vehetett át nemrég. Az álmok teljesítésének ötlete Zaveczki Tiboré volt, aki létrehozta A kívánság videóblogot is. Ezen keresztül számolnak be, hogy miként teljesítik beteg vagy nehéz sorsú gyerekek kívánságait. Egy-egy megtörtént csoda mögött rengeteg munka van: a támogatók felkutatása, a meglepetések megszervezése, dokumentálása. De megéri a sok fáradozást, hiszen a csapatot a gyerekek boldogsága, sorsuk jobbra fordulása élteti.

Élményt szereznek

Zaveczki Tibor úgy fogalmazott, nagyon örülnek az elismerésnek, de már a jelölés is megtisztelő volt a számukra, hiszen több mint 800 jelölt közül választották ki a díjazottakat. – Épp a napokban kaptuk meg a kis szobrocskát postai úton. A járvány miatt ugyanis a májusi díjátadó ünnepség elmaradt. Ezt csak azért sajnáljuk, mert talán a díjnál és a vele járó anyagi támogatásnál is fontosabb lett volna számunkra az ünnepélyes átvétel. Mégpedig azért, mert így nagyobb sajtónyilvánosságot kapott volna az az önkéntes tevékenység, amit képviselünk. Hiszen ezáltal tudunk újabb és újabb támogatójelöltekhez eljutni. Lényeges tudni, hogy mi nem pénzt kérünk és gyűjtünk. Persze előfordult már, hogy az általuk támogatott család vagy gyermek kapott anyagi támogatást nézőinktől, de alapvetően mi élményt szerzünk a gyerekeknek. Mert abban hiszünk, hogy egy-egy ilyen élmény megváltoztathatja az életüket. Ha megtapasztalják, hogy igenis, az álmok valóra válhatnak, akkor hinni fognak benne, és küzdeni érte – fogalmazott Tibor.

Marika néni

Elmondta azt is, eddig 10 gyermeknek segítettek. Bár mindegyik történet megható és szívszorító, de ha mégis választania kellene, akkor a Vilmányban élő, 80 éves Marika néni és unokái történetét emelné ki. Az idős, beteg asszony egyedül neveli két unokáját, a háza rendkívül rossz állapotban volt, és semmi esély nem mutatkozott arra, hogy azt a kevés nyugdíjából helyre tudja hozni. A kisfiú unokájának az volt a kívánsága, hogy elmehessen egy strandra.

– Helyette egy balatoni nyaralást szerveztünk meg a családnak, és kiderült, hogy Marika néni akkor látta először a magyar tengert. Amíg nyaraltak, önkéntesek segítségével felújítottuk a házukat.

Ez ugyan nem a gyerekek kívánsága volt, de úgy gondoltuk, hogy hosszú távon ezzel is támogatjuk őket – mondta Tibor, de nem hagyja nyugodni egy másik történet.

Glória

Mint fogalmazott, rendkívül meghatónak érzi Glória történetét. A 12 éves kislány súlyos szívbetegségben szenvedett. Az volt a legfőbb kívánsága, hogy találkozhasson ByeAlex énekessel. Amikor A kívánság csapata ezt megszervezte, készült róluk egy közös fotó. Glóriának kevés esélyt adtak az orvosok, de amikor tolták be a műtőbe, a kislány a kezében szorongatta a ByeAlexszel közös fotóját. A műtét pedig jól sikerült, Glóriának most már a saját szíve dobog

a mellkasában, nincs szüksége műszívre. Meg tudták őt menteni, pedig csak néhány százalék esélye volt, és talán a sikerhez egy kicsit hozzájárult álmának teljesülése is.

Tibor elmondta, folytatják a kívánságok teljesítését.

A napokban a Balatonnál jártak, ahol két epizódot forgattak. Annyit elárult, hogy egy autista fiú kívánságát teljesítették, aki egy különleges járművel szeretett volna utazni. A csapat megszerezte a járművet, amellyel egy újabb álom vált valóra.

– Ez is szívszorító történet, és nagy örömünkre a fiú édesanyjának is sikerült segítenünk – tette hozzá Tibor.


A Jószolgálat Díjról

A Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány által már negyedik alkalommal meghirdetett kezdeményezés célja elismerni és minél szélesebb körben megismertetni a szociális szektorban dolgozó szervezeteket és önkéntes segítőket, civil közösségeket. A 2019 őszén közzétett felhívásra több, mint 800 jelölés érkezett. Idén először lehetett határon túli közösséget vagy szereplőt is javasolni. A díj önkéntes kategóriájában ismét a közönség dönthetett az elismerés odaítéléséről. A tavaszi szavazás során több, mint 17 ezer voks érkezett. A szakmai zsűri és a közönség által kiválasztott díjazottak idén a koronavírus okozta nehézségek miatt a díjakat postai úton vehették át.

(A borítóképen: Zaveczki Tibor a díjjal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában