egyházi esemény

2020.07.14. 08:30

Görögkatolikus templomot szenteltek Mezőkövesden

A bizánci stílusú templomot dr. Orosz Atanáz püspök szentelte föl.

Tóth Balázs

Görögkatolikus templom Mezőkövesden

Fotó: Tóth Balázs

Szombaton délelőtt különleges eseményre gyűltek össze a mezőkövesdi, s környékbeli görögkatolikus és római katolikus hívek. A mezőkövesdi Szőlő utcában épült görögkatolikus templomot Boldog Romzsa Tódor egykori munkácsi püspök, vértanú tiszteletére szentelték.

A keleti rítusú szertartáson dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vitte körbe a szent vértanú ereklyéjét a templomon, és közben kívülről szentelte meg a falakat, ezt követően kitárultak az épület ajtajai, s a püspök a templom lelki központját, az oltárt szentelte meg. A falak szent olajjal való megkenés után az ikonok megáldása, majd Juhász Géza helynök révén a belső falakat megszentelése következett.

A szertartáson dr. Orosz Atanáz kitért a sajátos helyzetre és fölidézte Derio Olivero lombardiai püspök interjúját, aki 40 napig volt koronavírus miatt kórházban és közben rájött, hogy az életben a legfontosabb a hit és az igazán mély kapcsolatok, minden más szertefoszlik. Aki igazán pörög, megy az úton, nem veszi észre bűneit. Ma is van ok a hit elmélyítésére, sok mindenen kell változtatni, szeretni kell egymást, ha nem is ugyanaz a hitünk.

Különös aktualitást adott a templomszentelésnek az, hogy Törökország elnöke pénteken bejelentette, ismét mecsetté alakítják a középkor legnagyobb székesegyházát, a Hagia Szophiát. A Mezőkövesden is látható ikonok a Szent Bölcsesség Templomában is ott vannak, kérdés, a mecsetben milyen bánásmódban részesülnek majd. Mindez figyelmeztető, de biztató jel is mindenki számára, másokért is kell imádkozni. A templom megszentelését az emberek megszentelődése teszi teljessé.

Demkó Balázs egri parókus hívta a környéken lakókat, hogy erősítsék az egyházat. Megköszönte a püspök, Tállai András és dr. Fekete Zoltán segítségét is, hogy elkészülhetett ez a templom, s kis ajándékkal mondott köszönetet azoknak, akik sokat tettek a templom felépüléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában