Vasgyár 250

2020.07.12. 18:00

Filmgyár is lehetett volna

A fejlesztésekre az ország költségvetése még nincs felkészülve.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Jelenleg a volt vasgyár területének száznál is több tulajdonosa van. Az elmúlt évtizedekben számtalan próbálkozás történt arra, hogy rendezzék a tulajdonviszonyokat, de ezt a mai napig nem sikerült véghezvinni.

Problémák a köbön

– Ahhoz, hogy komolyan el lehessen kezdeni gondolkodni az újrahasznosításról, először ezt a problémát kellene megoldani – válaszolta megkeresésünkre Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész, aki 2007 és 2010 között Miskolc főépítésze volt. – A másik gondot az jelenti, hogy ezen a területen erősen szennyezett a talaj, így többméteres mélységben talajcserére lenne szükség. Pontos számokat csak egy rendkívül alapos környezetvédelmi felmérés után tudnék mondani, ami hihetetlen költséget jelent. Ráadásul a területen vannak olyan műemlék csarnokok, amelyek rangos, építészetileg is kiemelt kvalitású épületek, ezeknek funkciót kellene találni, nem lenne szabad hagyni elpusztulni.

Ezek azonban olyan nagy léptékű fejlesztések, amelyekre a város költségvetése sincs felkészülve.

Viszlai Józseftől azt is megtudtuk, hogy sajnos nem éltünk azokkal a környezetvédelmi, fejlesztési pályázati lehetőségekkel, melyekkel Európa sok országában éltek a 90-es évek óta (példáulma Ruhr-vidék Németországban). Jelenleg nincs tudomása arról, hogy lenne bármiféle pályázati kiírás vagy támogatás az ilyen jellegű projektekre.

Arra kértük a szakembert, hogy a különböző – egyébként súlyos és költséges – problémáktól eltekintve körvonalazza, milyen új funkciót vagy funkciókat tudna elképzelni az egykori vasgyár területére.

Nem látja realitását

– Hallottam olyan elképzelésekről, hogy a területre loft lakásokat építenének, ahogyan azt külföldön vagy Budapesten is tették – kezdte az építész. – Ennek a helyzeténél fogva nem látom a realitását Miskolcon. Inkább tudtam volna sportlétesítményeket odaképzelni vagy akár egy fedett uszodát is. Annak idején legszívesebben – a később Budapest mellett felépített – filmgyárrá alakítottam volna legalábbis egy részét, hiszen itt olyan dísz­letek léteznek a különböző korokból, hogy bármilyen film forgatására alkalmas lehetne.

Lobbizni kellett volna

Akkor kellett volna egy kicsit lobbizni az ügy érdekében, hiszen egy ilyen projekt erősen megtérülő, mert köztudott, hogy az amerikai filmek jelentős részét hazánkban forgatják. Ez adott volna egyfajta rentabilitást is a területnek. Jelenleg elképzelhetőnek tartanám olyan program kialakítását is, amely sport- és rekreációs feladatokat is ellátna – jegyezte meg Viszlai József, majd hozzáfűzte: és a vasgyári kolónia Európában is egyedülálló építészeti értékeiről még szó sem esett...

(A borítóképen: A gyár területe város a városban)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában