megyénk kincsei

2020.07.17. 09:00

Egymáshoz kapcsolódó látnivalók

Úgy alakították ki a turisztikai fejlesztéseket, hogy több napot is hasznosan lehessen eltölteni a környéken.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A gömöri településeken és a Nyugat Borsodi Régióban turisztikai szempontból nagyon sok felfedezésre váró területtel találkozhatunk. Önállóan azonban csak a régen ismert, és közkedvelt részek tudnak eredményeket felmutatni. Közös összefogással, egymásra épülő elemekkel azonban az egész vidék bejárhatóvá, a vendégek számára közkedveltté válhat. Ehhez kellenek azok a turizmus-fejlesztések, amelyek egy észak-déli és keleti-nyugati tengelyen is érintik a régiót, Putnokot és a város környékén található látnivalókat.

Gömörszőlőstől Ragályig

– Elkezdtük a fejlesztéseket, amelyek két nagyobb pályázatban összpontosulnak – fogalmazott dr. Bárdosné Dudás Viktória, a pályázatok megvalósítását segítő szervezet vezetője. – Az egyik esetében azokat a falvakat céloztuk meg, ahol egyébként is bőven van látnivaló, a vendégek akár több napot is hasznosan tudnak eltölteni. Ebből azért érdemes néhány dolgot kiemelni. Gömörszőlősön az Ökológiai Intézet és az önkormányzat épületét sikerült felújítani, ahol kézműves foglalkozásokkal, játszósarokkal várják a családokat. A faluban találhatunk mezítlábas ösvényt, szaunát, és dézsafürdőt is, valamint megtekinthető a helyi termékek háza, pihenhetünk egy gyümölcsösbe, és éjszakázhatunk egy csőszkunyhóban is.

Aggtelek irányába tovább haladva Trizsben a hagyományok háza és egy meseerdő várja a turistákat, Imolán pedig illatportát csűrt és rekreációs parkot alakítottak ki. Ragályon a 450 éves Öreg Tölgy és a hozzá kapcsolódó tanösvény, valamint egy pihenőpark a központi látnivaló. Ezeket az állomásokat úgy építették ki, hogy Putnokról indulva gyalogosan, kerékpárral, de akár lóháton is végig lehet járni.

Hosszabb időre

– Lényegesek ezek az egymásra épülő elemek, hiszen az a hosszú távú célunk, hogy Gömörben vagy a környéken akár több napot is eltölthessen a látogató – folytatta dr. Bárdosné Dudás Viktória. – Ezt pedig csak így tudjuk elérni. Ugyanakkor az is fontos, hogy az általunk ugyan ismert és sokszor megcsodált látnivalókat a távolabb élő emberekkel is megismertessük, felkeltsük irántuk az érdeklődést. Ehhez természetesen idő kell, de nagyon bízom benne, hogy egy-két éven belül, a falusi vendéglátóhelyeken jelentősen nőni fog a vendégéjszakák száma.

Putnok, mint központ

A turisztikai beruházások kapcsán természetesen nem csak a falvakra, hanem a központi szerepet betöltő Putnokra is komoly figyelmet fordítanak. Már átadták a település határaiban megépült Gömör – és városkaput, tanösvény és kilátó készül, valamint egy kávézóval és turisztikai infóponttal is segítik a távolabbról érkező vendégek eligazodását.

– A két kapuval Gömör központiságát kívánjuk erősíteni – fogalmazott dr. Bárdosné Dudás Viktória. – A Sajón a vízi turizmus fellendülését várjuk a végrehajtott fejlesztésektől, de a kerékpárral vagy gyalogosan érkezők számára is központi, kiinduló hely lehet a város. Érdemes azonban arról is beszélni, hogy Szilvásváradtól Aggtelekig, és Borsodnádasdtól egészen a Rakacai-tóig számos turisztikai beruházás valósult, vagy valósul meg, amelyek ugyancsak egymáshoz illeszkednek. Így egy nagy egészet alkotva pedig Nyugat-Borsod reményeink szerint vonzó lesz a távolabbról érkező látogatók számára.

(A borítóképen: Az imolai illatporta már készen áll)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában