összefogás

2020.07.10. 12:00

Egy asztalhoz ültek a hegyaljai polgármesterek

A közel húsz évvel ezelőtti együttműködést újítanák meg Tokaj-Hegyalján.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A történelmi Rákóczi pincében találkoztak a borvidék vezetői Tokajban, az előzetes egyeztetésen a meghívott huszonhét településből tizenheten vettek részt. A mintegy két évtizede aláírt nyilatkozat megújítása és annak frissítése kapcsán Posta György tokaji polgármester elmondta, szükség van arra, hogy a közös gondolkodás újra elinduljon. Ezt erősítette meg Aros János is, aki hangsúlyozta, erős érdekképviselet a 27 hegyaljai település, az együttműködésnek pedig gazdasági előnyei is lehetnek. Sárospatak polgármestere kifejtette, főként a turizmusban lát erre lehetőséget. A találkozón jelen lévő polgármesterek elmondták, mindannyian támogatják a nyilatkozat megújítását.

2001, Budapest

Az eredeti, összefogást segítő kezdeményezést 2001-ben Budapesten, a Magyar Borok Házában írták alá a településvezetők egy sajtótájékoztató keretein belül. Az akkori polgármesterek közül már csak Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere van hivatalban. A nyilatkozat egyebek mellett a természeti, valamint a gasztronómiai értékek védelméről, a tokaji bor minőségének és hagyományainak ápolásáról és a minőségi vendéglátás fontosságáról szól. Ennek kapcsán jött létre a Polgármesterek Bora is, ami egyedülálló módon jelképezi a hegyaljai összefogást.

(A borítóképen: Polgármesteri találkozó a Rákóczi pincében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában