vízelvezetés

2020.07.14. 14:00

Csökkenhet a villámárvizek száma

Szétválasztják a csapadék- és szennyvízhálózatot, valamint öv­árkokat építenek.

Bódisz Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Hat óra alatt több mint 64 milliméter eső esett le a közelmúltban Sátoraljaújhelyen, ami normál esetben kéthavi csapadékmennyiséget jelent a városban. Ráadásul az előző napokban is nagyon sok eső esett. Emiatt a talaj is telítődött vízzel, ennek eredménye, hogy az extrém mennyiségű csapadék gondokat okozott több városrészben is.

Hegyoldalba épült város

– Nincs az a csapadékelvezető rendszer, amely ekkora mennyiségű vizet el tudna vezetni rövid idő alatt – közölte az Észak-Magyarországgal Dankó Dénes, a város alpolgármestere. Sátoraljaújhely egy része hegyoldalba épült, a lejtők gyors folyásúvá teszik az esővizet, amely így a meredek utcákon a sodrással, a mélyebb részeken pedig összegyűlve egyformán károkat, nehézségeket tud okozni. Ez utóbbira példa a vasúti aluljáró a Bodrogköz felé, amelyet minden heves esőzés után elönt a víz, de az nem önkormányzati kezelésben áll. Szamosvölgyi Péter polgármester az elmúlt évben legalább 4-5 alkalommal fordult a közútkezelőhöz ebben a kérdésben, de nem sikerült megoldást találni – mondta. Az alpolgármester hozzátette: a Károlyi-lakótelep környékén is problémát okoz a csapadékvíz. Ez egy évtizedekkel ezelőttről örökölt konstrukciós hiba, alultervezés eredménye, amit az extrém időjárás tovább súlyosbít; a helyzetet véleménye szerint a rövid idő alatt lehulló csapadék esetén lehetetlen lekezelni. Dankó Dénes kiemelte: az örökség súlyos, az önkormányzat lehetőségei pedig kötöttek, főleg az anyagi források tekintetében. Ennek ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy akár saját forrásból is enyhítsék a gondokat. Példaként említette, hogy egy korábbi salakos parkolót szilárd burkolattal láttak el, ami során javítottak a környék csapadékelvezető képességén is, ez eddig – értékelése szerint – jól működött.

Két pályázat

Az alpolgármester emlékeztetett egy tavaly bejelentett, most folyó beruházásra is, amelynek már a közbeszerzési eljárása zajlik. Az úgynevezett szennyvízderogációs pályázaton több mint hétmilliárd forintot nyertek. Ennek során a legfőbb cél, hogy a városban húzódó szenny­víz- és csapadékvíz-elvezető rendszereket teljesen szétválasszák, de megújul a szennyvíztelep is – közölte. Az alpolgármester úgy látja: ha elkészül a beruházás, a most érezhető vízelvezetési problémák túlnyomó részben kezelhetőek lesznek.

Az extrém csapadékhoz köthető nehézségek előfordulásának további csökkentése érdekében az önkormányzat tervezi egy övárok kiépítését is a Magas-hegy oldalában, az erdősáv szélén; ennek elindult az engedélyezési eljárása – fűzte hozzá Dankó Dénes. Amikor kiderült, hogy lehet pályázni az unióhoz a belterületi vízelvezetésre, akkor az önkormányzatuknak a pénzügyi lehetőségeket mérlegelve választania kellett: vagy a három csatolt településrészen (Károlyfalván, Rudabányácskán, Széphalmon) avatkozik be, vagy a városban, és úgy döntöttek, hogy az első variációt választják – magyarázta.

Méltánytalan követelés

Kiemelte: számos telket érint ez a beruházás, és gyakran a nem használt ingatlanok tulajdonosai is kártérítést követeltek, amikor megtudták, hogy ott építenék az árkot. Ez az alpolgármester szerint méltánytalan, ugyanis ez a létesítmény pont az ő értékeiket és a város lakosságát óvja az időjárási szélsőségek károkozásától. Ilyenkor nem biztos, hogy a kártérítésnek kellene eszébe jutnia az embereknek egy biztonságot növelő beruházás esetében – tette hozzá Dankó Dénes.

(A borítóképen: Sátoraljaújhelyi városkép: megmentené a várost a villámárvíztől a mostani beruházás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában