csillagvizsgáló

2020.07.12. 19:00

Csillagfényes bükki égbolt

Az elhagyatott mész­égető kemencék helyén mészkőalapokra helyezik a csillagvizsgálót.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

A Bükki Csillagda építése jó ütemben halad, a beruházást 2021. második felében adják át a nagyközönségnek. A Bükki Nemzeti Park Magyarország harmadik, nemzetközileg is elismert Csillagoségbolt-parkja.

Egyedülálló attrakció

A festői Répáshuta Eger és Miskolc között félúton, a Bükk kellős közepén fekszik, tehát a legalkalmasabb a beruházás létrehozására. A csillagda Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt világába. A látogatóközpont csaknem 700 négyzetméternyi alapterületen várja majd a vendégeket – tudtuk meg Erdős Tamás polgármestertől. A várható hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként, szakmai szempontból pedig nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Hazánkban csak itt

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt. A szakemberek reményei szerint mérhetően javulnak az égbolt mint kulturális és természeti örökségünk bemutathatóságának feltételei. Nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető.

A 250 éves település most is vonzó turisztikai célpont, hiszen erdei tanösvényei, a közeli ősemberbarlang, a fellelhető természeti szépségek miatt napokat is el lehet tölteni a látnivalók megtekintésével. A csillagda megépülését követően azonban számos tervet is szeretne az önkormányzat megvalósítani, ami a helyi vállalkozások, őstermelők érvényesülését segítené, illetve ők maguk is készülnek erre – hangsúlyozta a polgármester.

A legkisebb fényszennyezés

Negyven-ötven évvel ezelőtt a családok döntő része még az őshonos bükki mesterségek valamelyikét művelte. Zömében a fakitermelés, mész­égetés, szénégetés, üvegfúvás adta a megélhetést számukra. Ezeket a régi szakmákat szeretnék feléleszteni, bemutatni, amelyre egy, a csillagdától induló tanösvény adna jó lehetőséget. Tudatosan készülnek az idegenforgalom növelésére, ehhez pedig nagy segítséget kapnak a projekt által, hiszen a Bükki Nemzeti Park is kiemelten kezeli Répáshutát.

A lehető legkisebb fényszennyezés, a csillagos égbolt minél jobb láthatósága miatt egy magyar találmányt is alkalmaznak a településen. Olyan LED-világítással ellátott lámpatestek adják a közvilágítást, amelyek csak a földre világítanak, ez szintén része a fejlesztésnek – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: Gyönyörű környezetben épül a csillagda)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában