iskolakezdés

2020.07.24. 07:00

Csengessenek be nyolckor!

Az Észak-Magyarország által megkérdezett érintettek nem tartják jó ötletnek a 9 órai iskolakezdést.

Hegyi Erika

Forrás: Stock/illusztráció

A fővárosban vetődött föl, hogy jobb lenne, ha a már egyedül közlekedő diákoknak délelőtt 9 órakor kezdődne a tanítás. Így nem lenne 8 óra előtt tömeg a közösségi közlekedés járművein, ami csökkentené a járványveszélyt. Tavasszal az Északban is írtak arról, hogy a reggeli csúcsban képtelenség tartani Miskolcon

a másfél méteres távolságot a buszokon és a villamosokon, de valószínűleg ez így van a távolsági járatokon is.

Mi lenne, ha a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak megyénkben is csak 9 órakor kezdődne a tanítás? – vetettük fel.

Nagy a tumultus

– A mi iskolánk környékén is nagy a tumultus reggel 8 óra körül, az autóval érkező szülők alig tudnak megállni az épület előtt – árulta el Tóth­né Csorba Mária,

az Avastetői Általános Iskola igazgatója. – Ha azonban egy órával később kezdődne a tanítás, akkor egy órával később is fejeződne be. Az angol két tannyelvűs diákoknak sok órájuk van naponta, az nem lenne jó, ha otthon csak este 6-7 óra körül kezdenének el tanulni. A szülőknek dolgozniuk kell menni reggel, és az 5-6.-os gyermekeiket még nem hagyják otthon egyedül. Így sok diákunk már itt lenne az iskolában 8 órakor, de várnia kellene egy órát, hogy a tanítás elkezdődjön. Sőt, akinek a szülei korábban kezdik a munkát, már 6-7 óra körül beérnek az intézménybe. Szegény gyerekek még több időt töltenének az iskolában – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: valóban nem jó, ha a buszokon és villamosokon nagy a tömeg, az iskolában viszont együtt lesznek a gyerekek az osztálytermekben.

Az egyik miskolci középiskola igazgatója neve elhallgatását kérve úgy vélekedett, nem lenne jó a 9 órai kezdés.

– Nagyon sok olyan tanulónk van, aki vidékről jár be. Ha később kezdődne a tanítás, később is fejeződne be. A diákoknak pedig télen már sötétben kellene hazamenniük. Így is 3-ig tartanak az órák, akkor mikor tanulnak? Ráadásul a vidéki buszok 8-ra hozzák a diákokat, nem biztos, hogy olyan busz is lesz, ami 9 előtt ér be. Akkor pedig feleslegesen várnának a tanulóink egy órát. De probléma lenne az is, hogy a délutáni foglalkozásokon nem tudnának részt venni. Így is többen azért nem járnak szakkörre vagy felzárkóztatásra, mert ha elmegy a délutáni buszuk, később már nincs mivel hazamenniük – sorolta a problémákat az igazgató.

A változásnak a szülők sem örülnének. Balogh Enikőnek két gyermeke van, az egyik alsós, a másik felső tagozatos. Szerinte akkor lenne jó a 9 órai iskolakezdés, ha

az édesanyáknak nem kellene dolgozniuk. – De jó is lenne! – sóhajtott föl. – Akkor a gyerekek aludhatnának 8-ig, elvinném őket 9-re az iskolába, tanítás után pedig hazahoznám. Lenne idő sportolásra, játszóterezésre, a tanulásban is tudnék segíteni. De sajnos nem olyan magasak a fizetések, hogy csak az egyikünknek kelljen dolgozni. Szerintem majdnem minden családnak jobb a 8 órás iskolakezdés – vélekedett az édesanya.

(A borítóképen: Ha később kelhetne a gyerek, később is végezne a suliban)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában