alvásfelmérés

2020.07.13. 08:00

Borsod nem alszik úgy, mint a bunda

Országos alvásfelmérésben vett részt Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A Matrackuckó Alvásszaküzlet-hálózat az Aludj jól, Magyarország! Program keretében két és fél hónapon át vizsgálta az alvási szokásokat. A felmérésnek több mint 6000 résztvevője volt.Rendszeres éjszakai felébredés és reggeli fájdalom jellemzi a borsodiakat. A felmérésben résztvevők közül minden második válaszadó mondta azt, hogy visszatérően felébred éjszakánként, így a többször felébredők aránya is magasabb megyénkben az országos átlagnál. Ezek után talán nem is meglepő az, hogy 51 százalék esetében kíséri fájdalom a reggeli ébredést. 100 főből mindössze csak 8 mondja azt, hogy zavartalan az alvással töltött ideje.

Kiváltó ok és megoldás

A rossz minőségű alvás legfőbb oka, hogy a kitöltők a lefekvést megelőző egy órában, illetve közvetlenül alvás előtt még aktívan használják elektronikus eszközeiket, sőt mi több 13 százalék az eszközök működése közben alszik. Ezek a kütyük (tv, számítógép, tablet, telefon) rövid hullámhosszú kékfényt bocsátanak ki, ami aktiválja a „belső óránkat”, ezáltal csökkenti az alvásért felelős hormon, a melatonin termelődését. A válaszadók 33 százalékának ezután több mint félóra szükséges az elszenderüléshez.

Minőség

A nehéz elalvás után, a minőség is megkérdőjelezhető. A felmérésben szereplők 30 százaléka kevesebb, mint hat órát tölt alvással. A WHO szerint az ideális napi 8 óra alvásidő lenne a legmegfelelőbb, mivel a kialvatlanság komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kevés alvás legyengítheti az immunrendszert, ezáltal fogékonyabb lesz az ember a rákos megbetegedésekre. Nő a szívroham kialakulásának esélye, illetve a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége. A kevés alvás hatására, éhségérzetet keltő hormon szabadul fel a szervezetbe, amely súlyos elhízáshoz is vezethet. Továbbá az elégtelen minőségű alvás rontja a koncentrációképességet és a teljesítményt, ami nagyban akadályozza munkánk sikerességét.

A rutinos rosszul alvók igyekeznek mindenféle megoldást bevetni a siker érdekében. Odafigyelnek a matrac és párna választásánál, gyógynövényekkel, teákkal, illóolajokkal előzik meg az álmatlan éjszakákat. Az alvást segítő eszközök használói közül 23 százalék gyógyszert vesz be. Az ébredést illetően a válaszadók többsége, reggelre csak közepesen kipihent. 10-ből 6-an egy héten három napot kezdenek kipihenten. A kialvatlanság minimum egy munkanapot érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában