elektromos kerékpár

2020.07.01. 10:00

Alternatív közlekedési módot segítő támogatás

Támogatást javasol a Magyar Kerékpárosklub elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlására.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Június 15-től ötmilliárdos keretösszeggel támogatja elektromos autók és robogók vásárlását a Kormány. A Klíma- és energiavédelmi akcióterv keretében akár 2 és fél millió forint is kapható autóvásárlásra, illetve 100 ezer és 1 millió közötti értékű elektromos robogók árának 55%-ára is pályázni lehet 2022. június 1-ig. Az elektromobilitási programból azonban kimaradtak az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok.

A Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség – nemzetközi példákra hivatkozva – Palkovits László innovációs és technológiai miniszterhez, Schanda Tamás miniszterhelyettes-államtitkárhoz, Kaderják Péter Energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárhoz és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz fordult – mondta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese. Az elektromos rásegítéses kerékpárok és teherkerékpárok vásárlására 30%-os, de maximum 200.000 forintos támogatást javasolnak az elektromobilitást támogató program keretösszegének szükséges mértékű kiegészítésével.

Klímabarát, fenntartható mobilitás

Az elektromos rásegítéses kerékpárok nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal szélesebb része – például az idősek – számára. A domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is segíti akár nehezebb csomagok szállítását. A Kerékpárosklub javasolja továbbá a Magyarországon összeszerelt elektromos rásegítéses kerékpárok nagyobb támogatási lehetőségének vizsgálatát. A kerékpározás az autóknál jóval kisebb helyet foglaló, kisebb balesetveszélyt jelentő, környezetbarát, és egészséges közlekedési mód. Ennek fényében helye lenne a támogatott elektromobilitási eszközök között. Ezzel a kiegészítéssel hatékonyabb fellépést érhet el hazánk a környezet- és klímabarát célok elérése irányába, hiszen gépjárművekhez képest kevesebb pénzből több ember fenntartható mobilitását segíthetjük – fogalmazott Halász Áron. Az elektromobilitás további terjesztése egyben az import üzemanyag-igény csökkenésével járulhat hozzá a külkereskedelmi mérleg javításához.

Kiterjesztik a támogatást

A Tisza-tavi kerékpáros híd átadásán, június 20-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy a javaslatot meg fogják fontolni és ki fogják terjeszteni a támogatási rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában