Miskolc

2020.06.26. 20:00

Vita az ingatlanvagyonról

Privatizációs stopot terjeszt be a miskolci Fidesz–KDNP-frakció a tervezett ingatlaneladások miatt. A Velünk a Város a korábbi vezetést hibáztatja.

Forrás: ÉM

A következő közgyűlésen privatizációs stopot akar egyéves időtartamra elrendeltetni a miskolci Fidesz–KDNP frakciója minden olyan vagyonelemre, ami a miskolci önkormányzat, önkormányzati vállalat vagy intézmény tulajdonában van – jelentette be Soós Attila, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője a húszemeletes toronyház tövében rendezett sajtótájékoztatón. Véleménye szerint erre azért van szükség, mert Miskolc baloldali városvezetése – miután elismert hétmilliárd forint költségvetési hiányt – teljes pénzügyi és gazdasági zavarodottságot mutat. Mindez együtt járt a szokásos baloldali válságkezeléssel, ami három lépcsőből áll. Elsőként jönnek a megszorítások, másodszorra a hitelfelvétel és harmadszorra a privatizáció. Rámutatott: Miskolcon pontosan ez történt az elmúlt kilenc hónapban. Megkezdték a megszorításokat, drasztikusan megemelték a tömegközlekedési jegyárakat, miközben megvágták a járatszámokat, és – miután már zajlik a költségvetés negyedéves tervezése és folyamatos korrekciója – a meghozott költségvetési döntésekből világosan kiolvasható, hogy hamarosan megemelik a parkolási díjakat is, és ki tudja, még milyen díjemelések jönnek. Miskolcon is beindult a baloldali hitelprés, nyolc hónap alatt közel kilenc milliárd forint új hitelfelvételről döntöttek, többről, mint a Fidesz–KDNP kilenc év alatt összesen.

Soós Attila azt is elmondta, hogy végül Veres Pál, Miskolc polgármestere elrendelte Miskolc két emblematikus ingatlanának az eladását. A húszemeletes toronyházat, úgy, hogy a kikiáltási ár a 100 ezer forintot sem éri el négyzetméterenként, de hasonló cipőben jár az egykori leánykollégium épülete is. A helyzet azonban oda jutott, hogy a sajtóhírek szerint már a balatonmáriafürdői gyermektábor is kalapács alá kerül. A felröppent híreket a városháza nem tudta megnyugtatóan cáfolni, az általuk kiadott közleményben a gyerektábor értékes részét képező tóparti zöldfelület eladását nem cáfolják. Tudjuk, hogy a Miskolc Holding új vezetésében megjelent egy siófoki szál, azonban sem ez, sem más nem lehet ok arra, hogy ezt az emblematikus ingatlant Miskolc elveszítse. Kijelentették, hogy a Fidesz–KDNP nem lesz partner abban, hogy a miskolci baloldal, élén Veres Pállal eladogassa azokat az értékes és stratégiai fontosságú ingatlanokat, amelyeket Miskolc város polgárai évtizedek munkájával halmoztak fel a város javai közé.

A Velünk a Város szerint a Fidesz elferdíti a valóságot. Közleményükben kiemelik: a fideszesek most éppen azt állítják, hogy a jelenlegi városvezetés három olyan ingatlant akar eladni, amelyet a korábbi vezetés nagy terveket dédelgetve hasznosítani, felújítani vagy éppen átépíteni akart. A Velünk a Város kérdésként teszi fel, hogy akkor miért nem tették a kilenc év alatt. Hangsúlyozzák, hogy a korábbi vezetés semmi mást nem csinált, mint kiürítette ezeket az épületeket, és hagyta egytől-egyig tönkremenni, lassan lepusztulni, szétrohadni. Továbbá javasolják a miskolci fideszes képviselőknek, fizessék be a Miskolc Holding kasszájába azt a közel 10 milliárd forintot, ami hiányzott, amikor átadták a várost.

(A borítóképen: Miskolc legmagasabb épülete a húszemeletes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában