felújítás

2020.06.28. 15:30

Többet jelent egy épületnél

Egy éven belül teljesen megújul Borsiban II. Rákóczi Ferenc szülőhelye.

Bódisz Attila

A II. Rákóczi Ferenc szülőházaként ismert épület felújítására a magyar kormány eddig két ütemben több mint 800 millió forintot biztosított.

Kiváló kapcsolat

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő, a felújítást közvetlenül lebonyolító II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke az Észak-Magyarországnak elmondta: az igazgatótanács és a felügyelőbizottság magyar és szlovák tagjaival a napokban közösen tekintették meg a folyamatban lévő munkálatokat, és elfogadták az elmúlt év beszámolóját is.

A honatya kiemelte: a magyar népnek a borsi kastély többet jelent egy épületnél, hiszen a nagyságos fejedelem szülőhelye minden magyar számára szinte egy kötelező zarándokhely.

Emlékeztetett rá, hogy Borsi szlovák területen ugyan, de a magyar határhoz közel helyezkedik el, a környező egykori Rákóczi-birtokok évszázadokkal ezelőtt is kapcsolatban álltak egymással, ami ma kivételes turisztikai lehetőségeket rejt magában. A felújítás ezeket az igényeket is tükrözi, ugyanis a szakszerű, régészeti feltárásokra is módot adó beruházássorozat a tető, a falak, födémek és a nyílászárók helyreállítása, a kiállítóterek kialakítása mellett egy étterem és egy busznyi turista elszállásolására lehetőséget adó szálloda létrehozását is magában foglalja. A honatya hozzáfűzte: az udvar leburkolására, a kastély környezetének rendbetételére, valamint a kiállítások megépítésére további forrásokat szeretnének bevonni. Mi több, egy további pályázat segítségével a közeli Bodrog folyó nyújtotta lehetőséget kihasználva hajós kirándulással kötnék össze a két fontos egykori Rákóczi-fészket: Sárospatakot és Borsit. A felújított kastély átadását 2021. március 27-re, a fejedelem születésnapjára szeretnék időzíteni. Dr. Hörcsik Richárd aláhúzta: a magyar támogatásból megvalósuló beruházás során kiváló kapcsolatot alakítottak ki a szlovákiai hatóságokkal, szakemberekkel.

Sikeres megoldások

A kivitelezést a sárospataki Épszer Zrt. végzi, amelynek elnök igazgatója, Kocsi László az Észak-Magyarországnak elmondta: a kastélyt nagyon romos állapotban vették át, és mivel műemlék épületről van szó, számtalan megoldandó problémával szembesültek, amiket sikeresen oldottak meg, köszönhetően munkatársai felkészültségének. Példaként említette, hogy az első ütemben a tetőszerkezetet erősítették meg, amely során megemelték a falakat, kicserélték a belső födémeket és a többi, ilyenkor szokásos munkát is elvégezték.

Gerenda Csehországból

A kivitelezés során azonban belecsúsztak a télbe, és nem tudtak megfelelő méretű, 9 méter hosszú és szükséges vastagságú gerendákat vásárolni. Ráadásul azokban a hegyekben, ahonnan a be­szállítóik általában a fa­anyagot szerezték be nagy hó esett, ami lehetetlenné tette a közlekedést az erőben. Végül egyik partnercégük Csehországból tudott meg­felelő méretű és minőségű gerendákat hozatni – mondta. A tetőn 2500 négyzetméternyi cserepet helyeztek el, és 300 köbméternyi szigetelőanyagot építettek be. Sok vasalt nyílászárót maguk gyártottak le, valamint több mint háromkamionnyi vakolóanyagot használtak fel az építkezés során – sorolta a cégvezető.

Hozzátette: bár a napi feladatok során keveset gondoltak erre, de egyre inkább tudatosul bennük, hogy a magyar történelem egy fontos helyszínét építik újjá, ami komoly felelősség, de nagy öröm is számukra.

(A borítóképen: Megtekintették a munkálatokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában