Egészségügy

2020.06.07. 13:00

Telefonáljon, mielőtt elindulna!

Újraindulnak az ellátások, de a látogatási tilalom és a járványügyi előírások továbbra is érvényben vannak.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Dr. Révész Jánostól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójától megtudtuk, hogy a járóbeteg-ellátások döntő többségükben elindultak, és az elkövetkező egy hét alatt a rendelések kismértékben ugyan, de tovább bővülnek. A rendelési időt és a telekonzultációs rendelések időtartamát az eddigi tapasztalatok alapján szükség szerint korrigálják. Az újrainduló ellátási formák közül fontos kiemelni a fizioterápiás rendelést, amely a jelenlegi információk szerint zavartalan, és több ezer beteget érint.

Dr. Révész János hangsúlyozta: hetenként – hétfői napokon – frissítik a kórház honlapján a rendelésekre vonatkozó információkat. Ezúton is arra kérik a pácienseket, hogy ezeket a rendelési időket tartsák irányadónak, és ezeken az adott naptári héten már nem változtatnak.

Tervezett műtétek

Információink szerint a fekvőbeteg-ellátások már megkezdődtek a Szikszói Tagkórházban, a Mezőkövesdi Tagkórház „feltöltése” folyamatban van, és a Szent Ferenc Tagkórház működése is zavartalan.

A kórház főigazgatója azt is elmondta, hogy a műtétes osztályok mindeddig csak azokat az operációkat végezhették el, amelyek sürgős beavatkozások voltak, de hamarosan ezeknek az ellátási egységeknek a munkája is bővül, illetve lehetőség lesz arra, hogy az előjegyzés szerinti műtéteket is elvégezzék.

Ennek a bevezetése három ütemben történik, amelyek közül az elsőre június 8-a és 15-e között kerül sor, amikor az általános sebészeti osztály, a baleseti sebészeti osztály, az urológia, a mellkassebészeti osztály és a szemészeti osztály kezdi meg az ütemezett műtétek előjegyzését és a már előjegyzett betegek műtéti ellátását.

Fontos tudni, hogy a kórházakban változatlanul azok a járványügyi óvintézkedések vannak érvényben, mint korábban.

– Egy kórházi osztály zárt közösség – tájékoztatta lapunkat dr. Révész János. – Amennyiben oda egyetlen Covid-fertőzött beteg bekerül, óhatatlan, hogy a fertőzés – az idősotthonokhoz hasonlóan – továbbterjedjen, ezért a járványügyi óvintézkedéseket mindaddig be kell tartanunk, amíg a koronavírus fertőzésének a reális lehetősége fennáll.

Kiemelten fontos a hétköznapokban továbbra is a gyakori kézmosás, a maszk viselése a nagy tömegeket mozgósító területeken – például bevásárlóközpontokban –, valamint a rendszeres felületfertőtlenítés.

Továbbra is járványkórház

A közösségi oldalakon elterjedt a hír, hogy a Semmelweis Tagkórházból a későbbiekben magánkórház lesz.

A kórház főigazgatója ezúton is arra kér mindenkit, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak. Mint mondta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház egyetlen telephelyének az esetében, így a Semmelweis Tagkórház esetében sem merült fel annak a lehetősége – bármely egészségügyi döntéshozó vagy egészségpolitikus fejében –, hogy más célra értékesítenék, eladnák vagy privát egészségügyi ellátás céljára alakítanák át. A Csabai kapui telephely továbbra is a járványügyi ellátás céljára kijelölt kórházrész.

A népegészségügyi szűrővizsgálatok lefolytatásával kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy a vastagbél­szűrések és az emlőszűrő vizsgálatok teljes mértékben, a tüdőszűrő vizsgálatok pedig részlegesen újraindultak, az utóbbinál kapacitásbővítés is várható.

Fogadják a hívásokat

Sokan panaszkodnak, hogy hiába hívják a szakrendelésekhez megadott mobiltelefonszámokat, senki sem fogadja a hívást. Megtudtuk, hogy amikor a telefon kicsöng, de „nem veszik fel”, nem azt jelenti, hogy nem akarják fogadni a beteg hívását, hanem azt, hogy a szakorvos éppen egy másik pácienssel beszél. Ezt a beállítást azért alkalmazzák, hogy több telefonos konzultációra, azaz hívás fogadására legyen lehetőség hívásvárakoztatással.

Kifejezetten arra kérik a betegeket, hogy ne látogassák az intézményt előzetes telefonos egyeztetés nélkül, kivételt képeznek természetesen a sürgős esetek. A járvány­ügyi szempontokat ugyanis figyelembe kell venni, és a kórházon belül az egészségügyi óvintézkedéseket csak így lehet fenntartani. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a látogatási tilalom változatlanul érvényben van.

(A borítóképen: A Semmelweis Tagkórház)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában