Hercegkút

2020.06.23. 14:00

Támogatás a nemzetiségeknek

A német és a szlovák nemzetiségek zempléni képviselőivel találkozott Soltész Miklós államtitkár.

Bódisz Attila

Fotó: Vajda János

– Harmincmillió forinttal támogatja a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítását a magyar kormány – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a településen a napokban. Kiemelte: az elmúlt tíz évben megnyolcszorozódott a helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények száma, ma összesen 91 óvodát, általános és középiskolát tartanak fönn a nemzetiségek, amelyek fontos szerepet töltenek be identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében. Közülük nagyon aktívak a németek, akik közel 60 oktatási intézmény fenntartásában vállaltak szerepet – tette hozzá. Mint mondta, ezek közé tartozik a hercegkúti általános iskola és óvoda. Soltész Miklós megemlítette azt is, hogy Hercegkút közössége korábban közel 30 millió forintot fordíthatott a római katolikus templom felújítására, most pedig az útszéli keresztek megújítására nyertek el több mint kétmillió forintot, ami azt bizonyítja, hogy a német nemzetiségi kultúra fenntartása mellett nagy figyelmet fordítanak hitük megőrzésére is.

Példát mutatnak

Dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke kifejtette: ahogyan Magyarország kezeli a területén élő nemzetiségeket, például szolgálhat más országok számára, akár a magyar kisebbséget érintő hozzáállásban is. Kiemelte: Zemplén nemzetiségek tekintetében egy kicsi Magyarország, hiszen a helyi németek, szlovákok, ruszinok, cigányok példát mutatnak abban, hogy miként lehet békében, egymást erősítve dolgozni. Hozzáfűzte: a nemzetiségi önkormányzatoknak komoly szerepük van a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítésében is.

Teljes belső felújítás

Rák József, Hercegkút polgármestere elmondta, a kormányzati támogatásból elsősorban energetikai felújítást végeznek az iskola épületén, amely egyébként magába foglalja az óvodát, a helyi közétkeztetést biztosító konyhát és szolgálati lakást is. A számukra megítélt 30 millió forintot egy hercegkúti elszármazott özvegye, Stumpf Márta 50 millió forintos felajánlásával tudják kiegészíteni. Így elvégezhetik az intézmény teljes belső felújítását, amire utoljára 1985-ben volt példa. Ennek során teljes burkolatcserét hajtanak végre, felújítják a villamos hálózatot, valamint szigetelik az épületet, de épül vizesblokk is. Az egyik mosdó a szomszédos templom látogatóit is kiszolgálja majd – közölte. Az iskolába 47, óvodába pedig 52 gyerek jár, akikről összesen 13 pedagógus – tanító, tanár, óvónő és dada – gondoskodik.

Központ a szlovákságnak

Ezt követően az államtitkár a Sátoraljaújhelyhez tartozó Rudabányácskára látogatott, ahol találkozott a helyi szlovák nemzetiségi képviselőkkel. Itt elmondta, hogy a sátoraljaújhelyi Magyar–Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium az elmúlt években 332 millió forintot kapott különböző felújításokra, idén pedig 17 milliót költhetnek el céljaikra. Bejelentette: hamarosan indul egy, a szlovák közösséget érintő nagyberuházás egy később megnevezendő helyszínen, amelyben az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ), a magyar, valamint a szlovák kormány is részt vesz majd. Ennek eredményeként kialakul egy olyan reprezentatív központ, ahol méltó helyet kapnak az OSZÖ és a szlovák kulturális intézmények, valamint egy kápolna, ahol a hitéletüket gyakorolhatják. Reményeik szerint ez a fejlesztés jótékony hatással lesz majd a két ország kapcsolatára is. További részleteket azonban egyelőre a tervezés kezdeti szakaszára tekintettel nem árult el.

Szamosvölgyi Péter, Sátor­aljaújhely polgármestere kiemelte: városukhoz szlovák nemzetiségi településként Rudabányácska tartozik, ahol a faluházat az elmúlt 20 évben két alkalommal újították fel, és jelenleg is folynak munkálatok, előreláthatólag augusztusban adhatják majd át. A polgármester tájékoztatása szerint több tízmillió forintos munkáról van szó. Kuczik Júlia az újhelyi szlovák iskola igazgatója, arról beszélt, hogy az infrastruktúra és a tárgyi feltételek biztosításához is komoly segítséget kapnak a nemzetiségi államtitkárságtól. Intézményük hetvenéves, jelenleg mintegy 130 tanulójuk van. Örvendetesnek nevezte, hogy a tíz elballagó diák helyére idén már 26 első osztályos tanuló érkezik. Ez véleménye szerint az oktatási munka minősége és a remek körülmények mellett annak is köszönhető, hogy kiválóak a nemzetközi kapcsolataik, valamint nyelvvizsgával zárhatják a diákok az általános iskolás éveket.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd és Soltész Miklós Hercegkúton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában