befőzés

2020.06.24. 19:30

Szolgálatban a befőzőgépek

A nagycsaládosok várják a felajánlásokat, gyümölcsöt szeretnének eltenni.

Hegyi Erika

Forrás: Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete

Felhívást tett közzé a napokban a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete: gyümölcsöt keresnek adományba vagy felvásárlói áron. Az első felajánlás már meg is érkezett, az egyesület tagjai egy miskolci kertben leszedhették a cseresznyét, amiért nem kellett fizetniük. A szüretben részt vevő családok szorgalmas munkát végeztek, 30-40 kiló édes, piros gyümölcsöt tudtak üvegbe rakni az egyesületnél. Nem is akárhogyan. A Civil Összefogás Fórumtól ugyanis nemrég 5 befőzőautomatát kaptak, mondta el az Észak-Magyarországnak Bak László, az egyesület elnöke. Az automata kiváló szolgálatot tesz, hiszen segítségével tartósítószer nélkül, egyszerűen tudják eltenni télre a gyümölcsöt. Tulajdonképpen a dunsztolás bonyolult folyamatát végzi el automatikusan a gép. Az üvegbe bele rakták a cseresznyét, a vizet, a cukrot, a többire már nem volt gondjuk.

Sok fogy belőle

- Óriási szükségük van a nagycsaládosoknak a befőttekre, hiszen egy-egy hétvégi ebédnél sokan ülik körül az asztalt, így egy-két üveggel biztos, hogy elfogy. A mostani felajánlásból azok kapnak majd, akik részt vettek a szedésben és a befőttkészítésben, de tartalékolunk az úgynevezett Szeretet Ízei programra is, melynek az a célja, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete gyümölcsökkel, befőttekkel segítse ősszel azokat a sokgyermekes családokat, akik nem tudtak a nyáron hozzájutni nagyobb mennyiségű eltennivalóhoz. Erre a programra legalább 50 üveg befőttet szeretne felajánlani a miskolci egyesület – magyarázta az elnök.

Hozzátette: sajnos Miskolcról és környékéről még nem sok felajánlást kaptak, pedig nagyon várják azokat. Szívesen megveszik a gyümölcsöt felvásárlói áron is, hiszen nekik az is nagyon megéri, főleg most, hogy a piacon az egekbe szöktek az árak. Hajdú-Bihar megyében meggyet kínáltak az egyesületnek felvásárlói áron, és lehet, hogy el is mennek érte, mert még az útiköltséggel együtt is megéri. Bak László elmondta azt is, mindenféle gyümölcsöt szívesen fogadnak, ahogy

szépen, sorban érnek, egész nyáron készen állnak a befőzésre.

(A borítóképen: Öröm volt a cseresznyeszüret)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában