vihar

2020.06.30. 20:00

Százmilliós viharkárok

Hogyan reagálnak a biztosítók az év első nyári vihara miatt keletkezett károkra?

Pap Gyula

Víz alatt a Szinva terasz

Fotó: Vajda János

Az elmúlt hétvégi viharok következtében sok helyen öntött el a víz pincéket, lakóházakat.

Lakhatatlanná vált

Csobádnál a 3-as főútra, Vizsoly közelében a Vilmány felé vezető útra dőlt fa. Több helyen, Miskolcon, Mezőkövesden, Bodroghalmon és Encsen kertekbe, lakóházakba, pincékbe és más helyiségekbe befolyt víz eltávolításához is kérték a tűzoltók segítségét. Az encsi hivatásos tűzoltók Kázsmárkon a Petőfi utcába vonultak, ahol egy családi ház tetőhéjazatát a viharos szél leszakította, az épület lakhatatlanná vált, tudósított az Észak-Magyarország a viharról.

400 hívás, 4000 kárbejelentés

Június közepén szinte az ország egész területén végigsöpört 2020 első nagy nyári vihara. A helyzet súlyát jelzi, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz rövid idő alatt több mint négyszáz hívás futott be, a viharos időjárást ugyanis a heves szél mellett hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék kísérte.

Az Allianzhoz az első nagy nyári vihar következtében országszerte csaknem négyezer kárbejelentés érkezett, amely duplája a februári Ciara viharciklon első nagyobb hullámában feldolgozott kármennyiségnek. A kárszakértői több mint 320 millió forintra becsülik a júniusi viharos időjárás okozta káresemények összesített értékét. Az Allianz Hungária által regisztrált bejelentések fele beázással kapcsolatos kár volt, megközelítőleg ötödét a viharos szél által okozott károk tették ki, az említettek mellett pedig a felhőszakadás, a jégverés és a villámcsapás voltak a leggyakoribbak.

Beázás a topon

Kiemelt kárszakértői kapacitással és az online kárbejelentésen dolgozók számának növelésével biztosítja a viharkárok mielőbbi kifizetését az Aegon biztosító. Magyarország piacvezető lakásbiztosítójához például június közepén mintegy 2000 kárbejelentés érkezett, a biztosító adatai szerint ez akár meg is duplázódhat a következő napokban.

A kárérték elérheti a félmilliárd forintot. Felhőszakadás, vihar és beázás adta a bejelentett károk több mint háromnegyedét az Aegon biztosító adatai szerint.

Az eddig bejelentett károk összege már elérte a 410 millió forintot. A hétvégi viharok Budapestet és Pest megyét sújtották kiemelkedő mértékben, ugyanakkor megyénkből is érkeztek bejelentések. Itt is jelentős károkat okozott az időjárás.

(A borítóképen: a Szinva medre sem bírta a terhelést)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában