Élet a járvány után

2020.06.22. 16:00

Roham azért még nem volt

Nem érződött még a nagy roham a hétvégén, de a turisták már megjelentek.

Nagy-Hankó Krisztina

Németh család (Kistokaj)

Fotó: Ádám János

Az Operatív Törzs szerdai bejelentése szerint megszűnt Magyarországon a járványügyi vészhelyzet. Ezzel egy időben minden korlátozást feloldottak, így szabadon utazhatunk most már az országon belül bárhová. Azt kérik, hogy maradjunk a hazai szolgáltatóknál, éttermeknél, szállásadóknál. Minden eddiginél nagyobb szükségük van most a vendégekre, akik az elmúlt három hónapban elmaradtak. Gyakorlatilag a tavaszi turista szezon kimaradt, ami legalább olyan erős szokott lenni Miskolcon és környékén a Bükk közelsége miatt, mint a nyári. Szombat délután Miskolc-Tapolcán sétálva is arra a megállapításra jutottunk, hogy meg sem közelíti a forgalom a megszokott átlagos júniusi hétvégét. Nagyrészt kisgyermekes családok vették birtokba a csónakázó-tavat, a játszóteret és környékét. A mókusok ezúttal is sikert arattak a kirándulók körében és a büfé-soron is voltak fogyasztó vendégek, mégis mindenki arról számolt be, hogy még nem az igazi. Azért ezt nemcsak a koronavírus számlájára írhatjuk, hiszen az időjárás sem volt kedvező, az esőzés miatt nyilván sokan otthon maradtak.

Sajnos a Barlangfürdő még nem nyitott ki és a panzió legnagyobb forgalmát a fürdőbe érkező turisták adják, ezért a Székelykert kúriában sincs telt ház – tudtuk meg Fegyverneki Szidóniától. Az étteremet is inkább csak hétvégén népesítik be a vendégek. Csoportos foglalás, rendezvény iránti igény az elkövetkező napokra még nem érkezett. A büfésor vendéglátói szintén azt tapasztalták, hogy a Barlangfürdő hiánya miatt, de talán azért is, mert még félnek az emberek közösségbe vagy zsúfolt helyekre menni, nincs tömeg, az ilyenkor júniusban megszokott kígyózó sorok sincsenek lángosra vagy frissen sültre várva.

Egy őszi hétvégére hasonlított

A Kerekes család Mályiból érkezett két gyermekükkel, Zoéval és Zéténnyel, illetve kislányuk barátnője, Johanna is elkísérte őket. Gyakran jönnek Tapolcára, általában hamar megkezdik a szezont. Idén sem először járnak itt, de úgy látják, most valóban többen vannak, mint az előző hetekben – mondta el az édesanya, Kerekes Edit. Az édesapa Kerekes Gergő hozzátette, mindketten egészségügyi dolgozók, ő mentőápoló, végig dolgozott a járvány ideje alatt is. Nem ijedtek meg a helyzettől, hiszen a munkájuk miatt nagyon jól ismerik és alkalmazzák a higiénés szabályokat. Imádják Tapolcát, rengeteg a kikapcsolódási lehetőség, a mókusokat pedig mindig meglátogatják. A Horváth család a vízi biciklizést választotta ezen a szombat délutánon, Kistokajból jöttek két gyermekükkel. Habár a nagymama miskolci, de szívesen jött el az unokákkal egy kis önfeledt időtöltésre. Bringó hintóval kerekezett a Csányi család a Csónakázó-tó körül, Bence és Ádám, két kisfiuk nagy örömére. Vilhelmina, az édesanya úgy fogalmazott, hogy élvezik a szabadságot. Úgy látják, kevés a turista, inkább a miskolci családok jöttek ki élvezni a friss levegőt. Csónakázást – vagy ahogyan ők is – bringó hintózást választva.

(A borítóképen: A vízibiciklizés népszerű foglalatosság volt Miskolctapolcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában