fegyveres bűncselekmények

2020.06.09. 20:00

Nem először dördült el lövés

Hatalmas erőket mozgósítottak a miskolci Csabai kapui támadás ügyében.

Horváth Imre

Miskolc, 2020. június 6. Rendõrségi zárás egy miskolci társasháznál, ahol egy lakásban rálõttek egy 72 éves nõre 2020. június 5-én. A nõt súlyos sérülésekkel vitték kórházba, az elkövetõt keresi a rendõrség. MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

Mozgalmas napokon van túl a megyei rendőr-főkapitányság, illetve a miskolci és a mezőkövesdi kapitányság is. Ahogy arról már beszámoltunk: nem mindennapi ügyek adnak munkát a bűnüldöző hatóságnak.

Pénteken este a Csabai kapuban, szombat kora reggel pedig Mezőkövesden lőttek rá fegyverrel egy nőre, illetve egy férfira, egyelőre pedig még egyik esetben sem sikerült kézre keríteni a támadókat. Mindkét eset több kérdést is felvet, legfőképpen azt, hogy miért lőttek az elkövetők.

De az is egészen furcsa egybeesése az ügyeknek, hogy szokatlan időpontban csengettek be a lakásokba: Miskolcon péntek este hét óra után postásnak adta ki magát a rabló, míg Mezőkövesden reggel hat óra előtt ébresztette a családot a férfi, hogy útbaigazítást kérjen. Ha nem nyitottak volna ajtót a lakásokban, akkor most nem is beszélnénk a körülményekről.

Míg Miskolcon gumilövedékes pisztolyt használt az elkövető, a kövesdi esetnél még nem tisztázott, milyen lövedék fúródott az ajtóba, és azt miből lőhették ki. Szombat kora délutánra Miskolcon még egy fegyverrel fenyegetés is jutott, itt azonban hamar elfogták az elkövetőt, aki gáz-riasztó fegyvert használt.

Megyénkben az elmúlt években többször is előkerült engedély nélkül tartható fegyver, és ezt több esetben használták is, de sehol nem okozott komoly sérülést. Éles lőfegyverrel lövöldözés már ritkább.

Engedély nélkül

Fontos tisztázni, hogy engedély nélkül vásárolhatunk és tarthatunk az otthonunkban olyan fegyvereket, amelyeknek a csőtorkolati energiája nem haladja meg a 7.5 joule-t. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gumilövedékes, gázrúgós lég-, a gáz-riasztó és az airsoftfegyverek. Ezeket a saját otthonunkban önvédelem céljára vagy sportlövészetre is használhatjuk. Ha bárhová magunkkal vinnénk, engedélyt kell ehhez kérnünk a rendőrségnél.

Ha ezeket az engedély nélkül vásárolható és tartható fegyvereket bűncselekmény során használja valaki, nem enyhébb az elbírálás, mint ha élet kioltására alkalmas éles lőfegyvert használna. A vonatkozó jogszabályból most azt a részt idézzük, amelyet a megyei főkapitányságon is a figyelmünkbe ajánlottak: a törvényi megítélés nem tesz különbséget, „fegyver vagy utánzata” kifejezés szerepel a törvényben. Ami jól mutatja, hogy egy valódi fegyvernek látszó játékpisztoly esetén elkövetett cselekménynél is fegyveres rablásért kell felelni. Ezért indult a Csabai kapui esetnél fegyveresen elkövetett rablás bűntett miatt eljárás.

Amikor használták

Engedély nélkül tartható fegyverrel elkövetett bűncselekmények felidézéséhez nem is kell sokat visszamennünk az időben: Hernádnémetiben néhány hete egy vita után gumilövedékes puskával lőttek egymásra a felek.

Április 10-én Borsodszirákon szintén haragosok feszültek egymásnak, itt gáz-riasztó pisztollyal adott le egyikük lövéseket, amelynek könnyű sérültje is volt.

Február 17-én este Miskolcon, a Tiszai pályaudvar melletti sörözőben vitatkoztak össze ketten a futball okán, egyikük rátámadt a másikra, aki elővette gáz-riasztó fegyverét, és figyelmeztetőlövéseket adott le belőle.

Korábban Kazincbarcikán szintén dulakodás során adott le az egyik fél figyelmeztetőlövéseket, ennek ellenére leütötték egy ásóval, Miskolcon, egy Zoltán utcai italmérésben pedig előbb ütött a riasztópisztoly markolatával az elkövető, végül el is sült a fegyver.

Éles lőfegyverrel elkövetett lövöldözéshez már komolyabban vissza kell menni az időben, néhány éve Miskolcon, a Selyemréten egy lakásban ütött rajta a TEK egy banda tagjain, akik Pest mellett egy benzinkúton is lövöldöztek. Itt is használták a fegyvert, és rálőttek a rendőrökre, szerencsére senkit nem találtak el.

Ha már rendőrökre leadott lövés: a Miskolcon és a megyében élők számára biztosan a legemlékezetesebb a már lassan két évtizede történt miskolci Bonnie & Clyde-­ként elhíresült páros ügye. A rendőrök elől menekülve a Gömöri felüljárón karamboloztak, ezt követően pedig a férfi rálőtt egy rendőrre, aki hetekig lebegett élet és halál között, végül életben maradt. A később elfogott párosból a férfi az előzetesben öngyilkos lett, a nő leülte a büntetését.

Tragédiák során

Sajnos halálesetek is előfordultak fegyverrel elkövetett bűncselekmények során. Három éve Miskolcon egy idős nő a szomszédjaira bízta holmija egy részét. A családfő az egyik szatyorból egy játékpisztolynak hitt fegyvert húzott elő, amely elsült a kezében, és a golyó pont eltalálta a kilenc­éves kislányát, aki elhunyt. A családfő és a szomszéd nő is felfüggesztett börtönt kapott. Főként a kazincbarcikaiaknak maradt emlékezetes az az eset, amely során egy húsipari vállalkozó lelőtt egy gumijavító vállalkozót szerelemféltésből, majd magával is végzett.

(A borítóképen: A rendőrség autója a miskolci helyszínen. Az eset napok óta foglalkoztatja a közvéleményt)

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában