kórház

2020.06.22. 13:00

Még tartanak az óvintézkedések

A kórházban újra fogadnak látogatókat, akiknek türelmeseknek kell lenniük.

Bájer Máté

20200319 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Járványügyi ellátóközponttá alakítják át a Semmelweis Tagkórház fekvőbeteg-ellátásának területét.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

A járványveszély lezárását követően az egészségügy újraindítása több lépcsőben történik meg.

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szempontjából az első lépcső a járóbeteg-ellátás újraindítása volt, ez gyakorlatilag már teljes körűen üzemel – mondta dr. Révész János főigazgató, aki hozzáfűzte, hogy a betegigényeknek megfelelően végrehajtanak bizonyos módosításokat.

Érvényben maradnak

– Eddig egy rendelésen óránként 4 beteget lehetett ellátni. Ezt a tilalmat feloldották: az osztályvezető főorvosok döntenek arról, hogy az ellátás jellegéből adódóan mennyi beteget tudnak fogadni egy óra alatt. Elképzelhető, hogy ez a szám az eddigi 4-ről akár 6-8-ra is megnőhet, ha például csak egyszerű recept­felírásokról van szó.

A főigazgató azt is elmondta, hogy a járványügyi óvintézkedések továbbra is hatályosak.

– A hőmérőzés, a kéz fertőtlenítése, a maszkviselés, a megfelelő szociális távolság betartása, illetve az előzetes telefonos konzultációs kötelezettség és a Covid-kérdőív kitöltésének szükségessége változatlanul érvényben marad. A járóbeteg-ellátások rendjét minden héten hétfőn frissíti a kórház a honlapján.

Dr. Révész János szerint az újraindulás következő lépcsőfoka a rehabilitációs osztályok beüzemelése volt.

Fokozatosan indultak

– Az esetleges koronavírus-fertőzéses betegek kezelésére elkülönített ágyaknak egy bizonyos százalékát felszabadíthattuk. Ezeket a fekvőhelyeket gyakorlatilag már használjuk.

A harmadik lépcsőt a sebészeti osztályok beüzemelése jelentette.

– Ennek a folyamatnak most érünk a végére. Június 8-án kezdte meg működését az általános sebészet, a mellkassebészet, a szemészet és az urológia. Június 15-től a baleseti sebészet, a gyermeksebészet, az érsebészet, az idegsebészet és a fej-nyaksebészet indult újra. Június 22-től kezdi meg az előjegyzett műtétek elvégzését az ortopédia, a kézsebészet, illetve a nőgyógyászat.

A legnagyobb igény az egynapos sebészeti műtétek elvégzésénél tapasztalható.

– Az összes, kórházunkban végzett műtét nagyjából egyharmad részét az előjegyzett, egynapos sebészeti beavatkozások jelentik.

Éppen ezért a közeljövőben az ilyen műtéteket preferáljuk majd.

A negyedik lépcsőfok a koronavírus-fertőzött megbetegedettek, illetve gyanús esetek ellátása érdekében elkülönített ágyak 80 százalékának újraüzemelése.

– Ezeket az ágyakat ismét a rutin betegellátás céljára használjuk majd – mondta a főigazgató. – Ez mintegy 1000 betegágyat érint, így nagy feladatról beszélünk. Az előkészület folyamatban van, a tervezés és szakhatósági egyeztetés vélhetően még 5-8 napot vesz igénybe, ezt követően kezdődik ezeknek a fekvőbetegegységeknek a visszatelepítése. A célunk, hogy július 12-re a kórház elérje a maximális üzemkészültséget, tehát minden olyan ágyat, amit használhatunk, azt használjuk is.

Fals hírek

Dr. Révész János néhány közszájon forgó téves információra is reagált.

Dr. Révész János

– A Semmelweis-tagkórház továbbra is járványügyi célra kijelölt kórház marad. Északkelet-Magyarországon több mint 1 millió ember lakik, ezért kell, hogy legyen olyan egészségügyi intézmény, amely a járvány visszatérése esetén a betegeket fogadni tudja, és képes őket korrekt módon ellátni. Ezzel együtt erre a telephelyre is érvényes, hogy az ágyak körülbelül 80 százalékán a jövőben a normál betegellátás folytatódik. – Az is tévinformáció, hogy a Semmelweis-tagkórház a jövőben magánkórház lesz: dr. Révész János kijelentette, hogy nem adták el a telephelyet, ahogyan a Kaáli Intézettől sem vált meg a megyei kórház. Az utóbbi a kórház kötelékében folytatja tovább azt a tevékenységet, amit eddig végzett. Július 1-től a Kaáli Intézet miskolci telephelyének működtetését immáron a szülészet-nőgyógyászati osztály egyik részlegeként az intézmény veszi át.

– Az asszisztált reprodukciós részlegen július 1-től ingyenessé tesszük a járóbetegviziteket, valamint a petevezeték-átjárhatósági vizsgálatokat. Valamennyi egyéb beavatkozás esetében is a díjtalanság érdekében kezdeményeztük a közigazgatási egyeztetéseket.

(A borítóképen: A Semmelweis-tagkórház 80 százalékában normál betegellátás folyik majd)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában