balesetek

2020.06.04. 20:00

Kicsi kocsi újra száguld?

Ismét egyre több az autó az utakon, ezért a csökkenés után újra nő a balesetek száma.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

A veszélyhelyzet bejelentésével a járműforgalom jelentősen visszaesett, ezzel együtt pedig a közúti balesetek száma is csökkent. A szigorítások enyhítése kapcsán néztünk utána annak, hogy mi a helyzet az utakon.

A rendőrök ekkor is jelen voltak a közutakon. Voltak olyanok, akik abban bíztak, hogy ilyenkor nincs ellenőrzés, ezért érvényes jogosítvány nélkül vagy ittasan ültek a volán mögé. Lapunknak is beszámolt róla a megyei rend­őr-főkapitányság közlekedési főosztályának vezetője, hogy egyre több szabálytalankodóval, ittas, illetve bódult vezetővel találkoztak a kollégái a csökkenő forgalom ellenére.

Száguldozók többen

Idén eddig hatvannal kevesebben veszítették életüket a közutakon, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ugyanakkor a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek aránya nőtt.

Míg március elején 300 fölött volt az egy hétre eső, személyi sérüléssel járó balesetek száma az országban, addig március utolsó hetére csökkent 117-re, április végén emelkedett vissza 200 fölé. Május 18-a és 24-e között 248 volt, majd a hónap utolsó hetén ismét emelkedésnek indult. A halálos esetek tekintetében a heti 8-ról 2-re is csökkent a szám, majd május végére visszaemelkedett 6-ig.

A korlátozások enyhítésével, megszűnésével egyre több jármű és gyalogos jelenik meg az utakon, és a tapasztalat az, hogy kicsit olyan helyzet állt elő, mint szeptemberben, amikor sok autós a nyári alig-alig vezetés után áll vissza a nagy forgalomba, és megszaporodnak a koccanások. Csak hogy most a súlyosabb balesetek szaporodtak meg, elég csak a napokban Miskolcon történt olyan esetekre gondolni, mint a József Attila utcán, a gyalog­átkelőhelyen elgázolt család vagy a Kiss Ernő utcán történt négyes karambol.

A legtöbb baleset

Két hónapja megnéztük, miként alakultak a balesetek, az év első két hónapjában megyénkben 263 eset fordult elő. Most áttekintve a március 5-e és június 4-e közötti időszakot, összesen 212 baleset volt megyénkben, ami még úgy is jól mutatja az év első két hónapjához képest a visszaesést, hogy már tartalmazza a védelmi intézkedések enyhítése miatt az elmúlt két hétben megugrott esetek számát is. Ebből egy halálos eset történt személygépkocsival, illetve egy motoros éppen a megyehatáron vesztette életét. Súlyos autóbaleset viszont majd’ ugyanannyi történt, ahogy a gócpontok sem változtak jelentősen; a legtöbb esetet pedig ezúttal a 26-oson jelzi a térkép.

(A borítóképen: Apró figyelmetlenségen is múlhat a baleset)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában