környezetvédelmi akció

2020.06.11. 18:00

Kétszáz éve él a nyárfamatuzsálem Bulgárföldön

Kisgyermekes családok, nagyszülők az unokáikkal egyaránt szívesen tennének valamit az idős fáért.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A bulgárföldi öreg, védett, körülbelül 990 centi törzskerületű nyárfa környezetének takarítására és közösségi falfestésre invitálta hétfő délelőtt az érdeklődőket a Zöld Kapcsolat Egyesület.

– A június 5-ei környezetvédelmi világnap apropóján szerveztük a mai közösségi akciót, amely a bulgárföldi védett fekete nyár környezetének szebbé tételére irányul – mondta F. Nagy Zsuzsanna szervező, az egyesület munkatársa. – Talán az országban nincs is több ilyen idős fekete nyár. Ez a fafajta az Ormánság területén képez csodálatos erdőket, és rengeteg madárnak ad élőhelyet. Az Erenyő-patak mentén Pereces felé valószínűleg végig ilyen erdő húzódott, de a fasorból csak ez a matuzsálem maradt meg. Érdekes, hogy az áramszolgáltató Émász-központ mellett is éli világát, valószínűleg azért, mert a gyökérzete nagyon mélyre nyúlik. A körülötte lévő vezetékek miatt viszont szükséges ötévente a gallyazás.

Az Émász segítségével

Az akció egy sorozat része, amelynek a során idős fákat tesznek rendbe.

– A mai esemény ötlete nem most született, hiszen tavaly hirdettünk a Föld napjára az egyesülettel egy pályázatot Miskolc 11 jeles fájának a felmérésére. Az elmúlt évben ennek kapcsán a Bükk-áruház melletti hatalmas hársfánál kezdeményeztünk hasonló megmozdulást táblaállítással egybekötve. A védett fák gallyazása természetvédelmi engedélyhez kötött, ami hosszadalmas folyamat, ezért itt idén tudtuk megszervezni a tájékoztató tábla megújítását, és a fa mögött látható grafittis fal lefestését. Örülünk, hogy az Émász biztosította ehhez a fa gallyazásának a költségét. A táblát pedig az 1 százalékos felajánlásokból és önkéntes grafikusaink segítségével alakítjuk át. A zöld önkéntes csapat jelképét fogjuk a falra festeni, amely egyfajta örömünnep hangulatát idézi a kerékpározáshoz és zenéhez kapcsolódó motívumokkal. Reméljük, hogy ez a szép minta sokáig megmarad majd. A következő fa, amivel foglalkozni fogunk, valószínűleg egy, az avasi temetőben álló, torzónak tűnő, de még mindig életjeleket mutató aggastyán lesz – sorolta F. Nagy Zsuzsanna.

Korán kell kezdeni

Sokan a közösségi médiából értesültek az eseményről, mások pedig a környéken élnek.

– Ez jó móka a gyerekeknek, mert imádnak festeni, és közben teszünk valamit a környezetünkért is. A nagyszülők Bulgárföldön laknak, és a négyéves kisfiam ide jár óvodába. Szeretnénk, ha már gyerekként megszokná, hogy fontos megóvni a Földünket, a növényeket és az állatokat. Nekünk, szülőknek példát kell ebben mutatni, ha azt szeretnénk, hogy a következő generáció is élhető világban éljen – osztotta meg motivációját Molnár Veronika.

– Gyakran járunk a Bükkbe az unokákkal, szeretjük a természetet, és éppen ráérünk. Ez egy hasznos kezdeményezés, ezért eljöttünk Hejőcsabáról. Most tudtam meg, hogy itt áll ez a fa, úgyhogy már emiatt is megérte eljönni. A környezetvédelmet mi is fontosnak tartjuk – fűzte hozzá Deák Ferencné.

(A borítóképen: Kikerült a tábla, egy védett fáról van szó. A környéket is rendbe teszik az önkéntesek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában