Ünneplés

2020.06.17. 08:30

Idén hétszázötven éves Perkupa

Ünnepséget nem tudtak ugyan rendezni, de ajándékokat kap a település.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

1270-ben említették először Perkupa települést, hogy a tatárjárás után a szádvári uradalomhoz tartozott, így idén ünnepli 750. születésnapját. Több jubileum is lett volna idén, így ötödik alkalommal rendezték volna meg a Perkupai Operafesztivált, amely sajnos elmaradt, és jövőre tartják meg csupán. De a helyi óvoda is kerek születésnapot ünnepel, a negyvenediket.

– Az volt az elképzelés, hogy több ünnepi alkalommal is emlékeztünk volna ezekre a kerek évfordulókra, de a koronavírus-járvány miatti helyzet ezt keresztülhúzta. Minden tolódik, nyári rendezvényeink nem lesznek, augusztus 20-án tartjuk meg a templomi búcsút, és ősszel szeretnénk valamennyire pótolni az ünnepeket az óvoda születésnapján, ha nem lesz második hulláma a betegségnek. Minden rendezvényt szerettünk volna a hétszázötven éves születésnapra felfűzni, de így más dologban kezdtünk gondolkodni – mondja Molnár Zoltán, a település polgármestere.

Molinó a falra

Így jött az ötlet, hogy egy korabeli utcaképet ábrázoló képeslapból készüljön egy olyan alkotás, amelyet ki tudnak helyezni a település egy központi helyére. Fazekas Péter, egy edelényi művész készített el a képeslap alapján vegyes technikával egy festményt, amit aztán nyomdában felnagyítva egy molinón helyeztek el.

– A hivatallal szemben, egy önkormányzati épület falára került ki, ami jó ötletnek bizonyult, öltözteti a nagy falfelületet, így a jövőben is mindig szeretnénk majd oda valami hasonlót készíteni. Egy afféle fénykép falként is tud funkcionálni a jövőben – mondja a polgármester. A molinó környékét is igyekeztek szépen megcsinálni, így többek közt rózsák díszítik a főút melletti területet.

Perkupán egyébként is nagy becsben tartják a régi fotókat, a falu egykori fényképészének a padlásán sok üvegnegatívot találtak, egy elszármazott perkupai pedig mindent megtett, hogy megmentse belőle, amit tud. Két mappányi anyagot sikerült így összerakni, amelyhez a rajta lévők nagy részét is sikerült beazonosítani – ezekkel később még vannak terveik. De az értékmentés keretében egy megüresedett házat is szeretnének megvásárolni, a tájház funkciókat kicsit bővíteni és az értéktárat is elindítani.

Új címerek is díszítik majd több középületét Perkupának. Boncsér Árpád szobrászművész munkái már megjelentek korábban is a településen, a 2019-es operafesztiválon kiállításon is szerepelt az a tizenegynéhány, népi mesterségeket bemutató kisplasztikája, amelyet végül Perkupának ajándékozott. Most négy címert készített el, különböző színekben, melyekből a színes az óvodát díszíti majd, a barna színű a művelődési házat, ahol a kisplasztikák is állandó helyre lelnek, a bronzírozott a hivatal épületében bent, míg egy zöldes színű kint, a bejárat fölött lesz majd hamarosan megcsodálható.

(A borítóképen: Molnár Zoltán a molinót mutatja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában