Járóbeteg Szakellátó Központ

2020.06.20. 18:30

Harcolnak a szakrendelőjükért

A gönci egészségügyi intézmény a járvány kezdetén bezárt, azóta sem nyitott ki.

Hegyi Erika

Kiss Lajosné

Fotó: Bujdos Tibor

Civil kezdeményezésére aláírásokat gyűjtenek Göncön és környékén annak érdekében, hogy újra kinyisson a Járóbeteg Szakellátó Központ. A központtal már februárban is gondok voltak, mert az épület földszintjén a fűtési rendszer felmondta a szolgálatot. Az azonban még nagyobb problémát jelentett, hogy januártól nem indult be a reumatológia, az ortopédia, a fizikoterápia, és a gyógytornász is otthagyta a szakellátót. A vírusjárvány miatt aztán teljesen bezárt az egészségügyi intézmény, és azóta sem nyitott ki. Ez a Gönci járásban élőket rendkívül felháborítja, hiszen most szakrendelésekre Encsre, Szikszóra, Miskolcra vagy Sátoraljaújhelyre kell utazniuk. A gönci szakellátó egyébként a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház telephelyeként működik.

Egy egész nap

Vinter István, Gönc polgármestere úgy fogalmazott, a kórház igazgatója, dr. Kovács Lajos hiába mondja, hogy a betegek nyugodtan menjenek Sátoraljaújhelyre, ott minden szakrendelés megtalálható, de a tömegközlekedés annyira rossz Észak-Abaújban, hogy egy egyszerű vizsgálatra is rá kell szánni egy egész napot.

– Valamikor hajnalban indul busz Sátoraljaújhely felé, és délután negyed négyre ér vissza Göncre. De ha valaki lekési a járatot, akkor csak este fél 6-ra jut haza. A vonatközlekedés sem jobb, most már abból is csak egy pár jár. A gönci szakellátóba nemcsak a Gönci járás betegei jöttek vizsgálatra vagy kezelésre, hanem Encsről, Hollóházáról, Füzérkomlósról és Pálházáról is, mert itt hamarabb kaptak időpontot, mint a hozzájuk közelebb eső szakrendelőben – sorolta a polgármester. Hozzátette: ha megépül az autópálya, akkor sokkal jobban járnak majd a térségben élők, ha kocsival Miskolcra mennek szakrendelésre, hiszen 35-40 perc alatt a megyeszékhelyen lesznek. A probléma csak az, hogy nem mindenkinek van autója.

– Ezer aláírás már összegyűlt a szakellátó újraindítása érdekében, de még nem minden településről érkeztek be az ívek. Szeretnénk, ha a kezdeményezésnek lenne valamilyen eredménye – mondta Vinter István.

Újranyitnák

Kerestük a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főigazgatóját, dr. Kovács Lajost is. Kérdeztük, miért zárt be a szakellátó. Ő annyit mondott, hogy szeretnék újranyitni az intézményt, folyamatban van az ügy. Megjegyezte, a szakrendelő egyébként azért zárt be, mert felmondtak az orvosok. A főigazgató azt kérte, hogy az üggyel kapcsolatban írásban küldjük el a kérdéseinket. Ezt megtettük, de válaszokat egyelőre nem kaptunk.

A Göncön élőket is megkérdeztük, milyen hátrányt szenvednek a szakellátó bezárása miatt. Kiss Lajosnéval épp az egészségügyi intézmény előtt találkoztunk.

Ő is megerősítette, hogy a járvány kezdetekor bezárt a szakellátó, és azóta nem nyitott ki. Ő úgy tudja, az a baj, hogy kevés az orvos és kevés az asszisztens. Az orvosok mind más településről jártak Göncre, emiatt a kezdetekhez képest egyre kevesebb szakrendelés működött. Ráadásul a szakemberek nincsenek megfizetve, tette hozzá az asszony.

– Nyitáskor még volt ortopédia, szemészet, pszichiátria, kardiológia, urológia, sebészet, fizikoterápia és röntgen. De most már egy vérvétel miatt is el kell utazni Encsre vagy Újhelyre. Ez főleg az időseket érinti nagyon rosszul, hiszen betegek, nehezen mozognak, nincs kocsijuk, a buszközlekedés pedig nagyon gyenge. Beszéltem a polgármesterrel, ő azt mondta, hogy talán július 1-jén kinyit a rendelő. De ez még nem biztos – jegyzi meg Kiss Lajosné.

Három gyerekkel

Hidegkúti Szabolcsnét is aggasztja, hogy bezárt Göncön a szakrendelő. Neki három gyermeke van, és bármi bajuk van, Szikszóra vagy Miskolcra viszi őket. De ez egyáltalán nem egyszerű, mert először el kell jutniuk Hidasnémetibe, és ott lehet átszállni a miskolci buszra. Az utazás drága, ráadásul időigényes, egy óra a megyeszékhelyig. Majdnem elmegy az egész nap egy vizsgálattal.

– A gyerekekkel azelőtt sokszor jártam a szakellátó sebészetén, de az időseknek még nehezebb. Tőlünk minden messze van, és most már a szakellátónk sem működik – tette hozzá az asszony.

(A borítóképen: Kiss Lajosné is szeretné, ha Göncön újra lennének szakrendelések)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában