eper

2020.06.29. 15:00

Hamarosan teljesen termőre fordul az epreskert Igriciben

A hagyományos eljáráshoz képest körülbelül kétszer annyi termést tudnak betakarítani.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A község önkormányzata, folytatva a több éve sikeresen vitt programot, jelenleg nyolc nagy légterű fóliasátor alatt közel háromezer négyzetméteren termeszt epret, paprikát, paradicsomot és egyéb leveszöldségeket a közfoglalkoztatási program keretében Igriciben – tudtuk meg Kislászló Csaba polgármestertől. Az Epreskert elnevezésű kertészeti programban nyolc fő kertészeti dolgozó munkálkodik folyamatosan, és az egyik legfontosabb feladatuk a fóliás eperültetvény gondozása, nevelése. Összességében több mint másfél kilométer hosszúságú állványrendszeren fut végig a lugas, és a fejlődéshez szükséges tápanyagokat és vizet egy speciális csepegtetőrendszer biztosítja a növények számára. Az idén még nem teljes kapacitással működik a rendszer, várhatóan jövőre erősödik meg annyira az ültetvény, hogy folyamatosan szüretelhető legyen.

Nyújtott termésidő

– A földieper tenyészidejét ezzel a technológiával két hónapról csaknem 4–5 hónapra tudjuk nyújtani, az eperszemek teljesen épek és sértetlenek maradnak, mivel nem érintkezik a beérő termés a nedves, párás földdel – ismerteti a polgármester. Ily módon a hagyományos eljáráshoz képest körülbelül kétszer annyi termést tudnak betakarítani a szezon folyamán. Elsődlegesen az igrici önkormányzat óvodai és iskolai menzája a napi étkezésben használja fel a földiepertermés nagy részét, egy másik jelentős mennyiséget azonban az önkormányzat által szintén közfoglalkoztatásban épített Epreskert befőzőüzemben dolgoznak fel: itt eperlekvár, eperszörp és eperszemes gyümölcsíz készül belőle, sőt ha marad jó minőségű alapanyag, az eperbornak a receptje is rendelkezésre áll – teszi hozzá. A feldolgozás után a tárolás egyrészt az Epreskert saját kis hűtőházában történik, másrészt az Epreskert bemutatóteremben várja az eladást és az esetleges helyi felhasználást. A jövőben előnyt jelent majd a késztermékek árusításában, hogy szomszédos Gelej település mellett az M3-as autópálya pihenőjénél egy termelői kisáruház építése van előkészületek alatt, ahová a dél-borsodi kistérség más településeinek megtermelt árucikkei mellett az Igrici Epreskert epercsodái is várják a kedves vevőket.

(A borítóképen: Hamarosan teljesen termőre fordul az epreskert Igriciben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában