szabadidő

2020.06.21. 11:00

Gördeszkázunk és jógázunk

Két világnap is lesz június 21-én, azaz vasárnap. Melyik mozgásformát űzzük?

Hajdu Mariann

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Egyre több gördeszkás fiatalt látni, az utóbbi időben pedig mintha meg is nőtt volna a számuk.

– Igen, én is így tapasztalom – mondja az Észak-Magyarországnak Ági (18), aki már egy jó ideje gördeszkával közlekedik a miskolci belvárosból Diósgyőrbe vagy Tapolcára, s nemcsak ő van így vele, hanem több barátja is. – A koronavírus idején anya nem engedte, hogy villamosra vagy buszra szálljak, ezért inkább ezzel oldottam meg a közlekedést.

Péter (23) és Kata (22) is „rákapott” az utóbbi időben a gördeszkára, ők az esti órákban járnak ki egy kicsit – főleg a Népkertbe és környékére – deszkázni.

Futás mellett kondi

– Ez a napi mozgásunk, jólesik a tanulás után kicsit kimozdulni – mondják. Megtudjuk, mindketten egyetemisták, így most, a vizsgaidőszak idején ennyi mozgásra van idejük. Kata egyébként gyakran jár futni és néha konditerembe, de most a deszkázást is nagyon megszerette.

– Lehet, viszem magammal Budapestre – oda jár egyetemre –, s azzal közlekedek majd, nagyon sokan járnak most azzal a fővárosban.

Mint ahogy a fiataloktól is hallottuk, egyre népszerűbb lett a deszka. Sokan használják a hétköznapokon, és jócskán vannak, akik extrém sportot űznek vele; Miskolcon a Factory Arénában, a Vasgyárban van erre lehetőség.

S hogy miért jutott most eszünkbe írni erről a sport­eszközről? Június 21-én, azaz most vasárnap van a Go Skate­boarding Day (magyarul: „Menj gördeszkázni nap”), a gördeszkázás nem hivatalos világnapja. Az első GSD-t 2004-ben rendezték meg, és el is érte a célját, a gördeszkás sport különleges kongresszusi elismerést (és támogatást) kapott az Amerikai Egyesült Államok kongresszusától. Az eseményt gördeszkások milliói ünnepelték akkor világszerte, és azóta is.

Megrendezésének ötlete az IASC-től származik, a rövidítés deszkás cégeket összefogó szervezetet takar.

Ha már világnapok, akkor arról is meg kell emlékeznünk, hogy június 21. nemcsak a gördeszka, hanem a jóga nemzetközi napja is. Ez az ősi indiai test-, légző- és meditációs gyakorlatokra épülő mozgásforma is egyre népszerűbbé válik napjainkban világszerte. S míg a gördeszkát inkább a fiatalabb korosztály imádja, a jógát viszont minden korosztálynak ajánlják. Sőt, idősebbek is elkezdhetik, számukra az egyik legajánlottabb mozgáslehetőség.

„50 éves korunk környékére elér minket a változókor – és az nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is jellemző –, amikor beszűkülnek a mozgástartományok, megrövidülnek az izmok, az ízületekben lerakódások képződhetnek a mozgáshiány miatt. A jóga mozdulataival ki lehet tisztítani, jól átmozgatódnak, nyitódnak az ízületek, nyúlnak az izmok, így sokkal mozgékonyabb lesz a test, csökken az esetleges baleset bekövetkezésének esélye”, nyilatkozta korábban az Északnak Zarándi Viktória, az egyik miskolci jógaoktató.

(A borítóképen: Egyre népszerűbb „jármű” a gördeszka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában