Árvíz, 2010

2020.06.05. 19:00

Generációk öröksége pusztult Felsőzsolcán

Összedőlt a házuk, új otthonukban Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatta az Iván családot.

Detzky Anna

Forrás: Bujdos Tibor

Iván István személyesen élte át családjával a 2010-es árvizet felsőzsolcai házukban. Ma is élénken él az emlékezetében, ahogy az árhullám lassan, de feltartózhatatlanul, félelmetesen hömpölyögve elárasztotta a települést, néhol egészen a háztetők magasságáig.

Még évekkel később is érezték a felhalmozódott hordalék szagát.

Hirtelen kellett lépni

– Bár az egész Kis-Sajó megáradt, az árhullám meglepetésszerűen zúdult ránk. Felsőzsolcát már az első alkalommal elárasztotta a víz. Nagyon sok eső esett, de először a banknál megállt az áradás. Még a védekezéskor sem fogtuk fel, hogy itt nagy a baj – mesélte Iván István. – A kocsma tájékán pakoltam éppen a homokzsákokat, amikor átszakadt a gát. Akárhogy próbáltuk feltartóztatni a vizet, lehetetlenség volt, és végül a 7-es busz végállomása előtt állt meg. Először senki sem értette, hogy mi történt, aztán tehetetlen düh lett úrrá rajtunk.

Az idős szülők otthonukban élték át a megrengető eseményeket.

– A szüleim otthon voltak a vályogházunkban. Késő este értem haza, és még folytattam a zsákolást az utcánkban, miközben a kerten át ömlött be hozzánk a víz. Hajnalban a szomszéd csöngetett, hogy pakoljunk olyan gyorsan, ahogy csak tudunk, mert náluk már térdig ér. Hirtelen magunkra kaptunk valamit, és feldobáltuk mindenünket a kocsira a kutyával együtt. Amikor már kezdett elvonulni az ár, akkor szembesültünk a pusztítással. A házunk teljesen megroggyant, és a szomszéd portája felé dőlt. Kétségbeestünk, mert láttuk, hogy nem lehet megmenteni az otthonunkat, sajnos le kellett bontani – emlékezett vissza Iván István.

Egy évig érezték

A családok nyolcvan százalékát jelentősebb kár érte.

– Felsőzsolca egy teknőszerű mélyedésben fekszik. Sólyom László akkori köztársasági elnök eljött a katasztrófa után, de csak kétéltű kocsival tudott haladni a városban, mert több helyen a házak ereszcsatornájáig ért a víz, csak a tetők látszottak ki. Körülbelül két napig állt a gát mögött ez a víztömeg, de az egyik helyi vállalkozó leengedte a Sajóba. Utána még nagyon sokáig büdös volt a városban a hordalék miatt, amit a folyó magával hozott. Még egy évvel később is lehetett érezni a szagát – idézte fel a helyi lakos.

Családi örökség volt

Mivel volt biztosításuk, háromszobás, új építésű házat kaptak.

– Később felajánlottak egy másik házat nekünk. Mindenkinek kisebb háza lett végül. Meglévő tervrajzok közül lehetett választani, és így, hideg fejjel, talán jobban is jártunk. Persze azért nagyon sajnáltuk a régi házat, mert annak idején még a nagyszüleim építették, az 1800-as évek végén. Klasszikus, hosszúkás parasztház volt, de nagyapám csak utólag tett elé alapot, ami nem tudta megtartani. Akiknek nem volt biztosítása, azok csak egyszobás, zuhanyzófülkés házikót kaptak. Mi szóltunk, hogy öten vagyunk, így nekünk háromszobásat adtak. Akkor még a két testvérem is velünk lakott, utána kimentek külföldre. Azóta anyukám meghalt, úgyhogy már csak ketten élünk apuval – osztotta meg családjáról a tragédia átélője.

Barátságos találkozás

Egy évvel később Orbán Viktor miniszterelnök látogatta meg a családot az új házában.

– Az árvizet követő évben, 2011-ben látogatott meg minket a miniszterelnök úr, reggel 8-kor. Anyukám akkor már sugárkezelésre járt, és éppen aznap mentünk volna a kórházba. Viszont előző nap késő este becsöngetett hozzánk Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Eléggé meglepődtem, de egy évvel korábban már szó volt róla, hogy megnézik az új házunkat, mert ismerték a kivitelezőt. Gondoltam, hogy ezért jött. Másnap jó háromnegyed órát töltött nálunk Orbán Viktor, és barátságosan elbeszélgettünk. Kávéztunk, és mesélt a saját felcsúti parasztházáról és a kerti munkákról. Az utolsó tíz percben még Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő is befutott, aztán tovább mentek – foglalta össze Iván István.

Videók az árvízről:

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Összeomlott házak Felsőzsolcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában