Sátoraljaújhelyi Mentőállomás

2020.06.29. 15:30

Fontos eszközökkel gyarapodtak a sátoraljaújhelyi mentők

Új mentőautó a zempléni sürgősségi betegellátás szolgálatában.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Új mentőautóval gyarapodott a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás. Az autóval biztonságosabb lesz a betegellátás, rövidebb idő alatt érkeznek a helyszínre, s mind ergonómiai, mind környezetvédelmi paraméterei kiválóan megfelelnek ahhoz, hogy a betegellátást a legmagasabb színvonalon tudják végezni. Az új autón kívül két életmentő műszer is érkezett az újhelyi mentőszolgálathoz. Az átadásra szervezett eseményen elhangzott: az utóbbi években nagy léptékű eszközfejlesztések történtek a mentőszolgálatnál, csak 2017 óta 410 új autó állt szolgálatba, így öt évnél idősebb autókkal már nem vonulnak helyszínre. A jelentős ráfordításoknak és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően az Országos Mentőszolgálat európai és világszinten is kiemelkedően működik – mondta dr. Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat észak-magyarországi regionális igazgatója. Hozzátette: az új mentőautó nagy segítség, de igazi értékét a rajta szolgálatot teljesítők tudása, felkészültsége adja.

Eszközök támogatással

Gógh András, a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás vezetője beszámolt róla, hogy náluk nincs két évnél idősebb jármű, aminek köszönhetően jelentősen javult a menetbiztonság és csökkent a meghibásodás esélye. Az új autó nem esetkocsiként, hanem mentőautóként áll szolgálatba – közölte. Az új jármű erényei között említette azokat az új technikai elemeket, amelyek a betegek behelyezésének, szállításának körülményeit javítják. A mentőállomás vezetője két új eszköz beszerzéséről is beszámolt. Mint elmondta, a mellkaskompressziót biztosító berendezés teljesen automata, így adott esetben részben tehermentesíteni tudja a mentésben részt vevőket, akik így más feladatokra koncentrálhatnak. Ennek megvásárlását a sátoraljaújhelyi önkormányzat, valamint néhány hegyközi település támogatta – fűzte hozzá Gógh András. Az összegyűjtött egymillió forinthoz az Országos Mentőalapítvány további négymillió forintot biztosított, így teremtették elő a szükséges ötmillió forintot. Ugyancsak a sürgősségi betegellátást segíti a másik friss szerzemény, egy, a légút felszabadításában fontos szerepet játszó laringoszkópos eszköz, amelyet dr. Hör­csik Richárd országgyűlési képviselő segítségével a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés támogatásával, a B.-A.-Z. Megyei Életmentés Alapítványon keresztül tudtak megvásárolni – emelte ki.

Az emberek érdekében

Szamosvölgyi Péter polgármester azt mondta: szívesen támogatták félmillió forinttal a helyi mentősök eszközfejlesztését, mert – ahogyan fogalmazott – „profi csapathoz, profi eszközök illenek”. Hozzátette: a város lakói, valamint a térség számára nagyon fontos, hogy az emberi egészség megőrzését jó szakemberek és megfelelő technikai felszereltség segítse. Főleg igaz ez az olyan szerkezetekre, mint a most vásárolt kompressziós eszköz, amely akár másfél órán keresztül képes fontos szerepet betölteni az újraélesztésben. A polgármester hozzáfűzte: az időben érkező, jól felkészült és felszerelt mentőegység munkájának köszönhetően a sérültek akár komolyabb utókezelés nélkül gyógyulhatnak meg.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az utóbbi időben sokat fejlődött a sátoraljaújhelyi, a sárospataki és az encsi mentőállomás, mindhárom helyszínen az elérhető legmodernebb járművek és eszközök állnak a dolgozók és a betegek rendelkezésére. A következő fontos lépésnek a sátoraljaújhelyi és az encsi mentőállomás felújítását nevezte a honatya. Hozzátette: energetikai és esztétikai beruházásokra egyaránt szükség van.

(A borítóképen: Az új mentőautó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában