Innováció

2020.06.30. 18:00

Felzárkóztatni a keleti régiót

Gazdasági és kulturális hidak, hálózatok építésén dolgozik egy magyar civil szervezet.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A MeOut egy olyan magyar civil szervezet, amely kitűzött célja, hogy a nemzetközi piacra törekvő, főként innovatív mikrovállalkozások; civil szervezetek; fiatalok előmenetelét, fejlődését támogassa helyi, vagy nemzetközi tréningeken, oktatási és szakmai csereprogramokon, valamint konferenciákon keresztül. A legfrissebb hír szerint a CEI (Közép-Európai Kezdeményezés) elfogadta a MeOut “MeOut Helps” pályázatát. A projekt célja, hogy a Kárpátalján található iskoláknak nyújtson támogatást azok fizikai felszereltségének és oktatási folyamatainak digitális transzformációjában.

Nagy álmokba lépjenek

„Biztosak vagyunk abban, hogy a tehetség minden fiatalban megtalálható. Ezt a azonban táplálni kell, gondoskodni arról, hogy a fiatal nemzedék megismerje a világot, megfelelő képzésben részesüljön és digitális írástudása jól kidolgozott legyen. Kivételes ifjúsági csereprogramjainkkal (Erasmus+, szakképzési programok) és kiváló tudásbázissal és mentorkészlettel ellátott globális képzési programjainkkal arra törekszünk, hogy támogassuk a fiatalokat abban, hogy nagy álmokba lépjenek, és kiépítsék világméretű kapcsolati hálózatukat, mielőtt a munkaerőpiacra lépnének” – mondja Sándor Attila, a MeOut alapítója. 2013 óta a MeOut Csoport gazdasági és kulturális hidak építésén dolgozik közösségek és országok között, elsősorban az innovatív, a digitális transzformáció utáni iőszakra fókuszáló megoldásokra összpontosítva. Összekapcsoljuk a pontokat helyi és globális szinten az oktatás, az innováció és a vállalkozói szellem területén, a kölcsönösen előnyös multiszektorális globális együttműködések elősegítésével – fogalmazzák meg küldetésünket.

Együttműködések

Például a Magyarország Segít Önkéntes Program egy olyan projekt, amely a fejlődő világ és a humanitárius szempontból aggályos régiók közösségeit segíti. A program önkénteseknek nyújt segítséget bármilyen típusú munkában, az általános kérdésektől a szakmai feladatokig. A projekt része a Magyarország Segít Programnak, amely a magyar kormány keretprogramja a nemzetközi segítségnyújtáshoz. A Magyarország Segít Program célja a rászorulók számára a gyors és hatékony segítségnyújtás biztosítása, az utazási korlátozások miatt jelenleg a háttérmunkák zajlanak, de az önkéntes program már önkénteseket delegált a Közel-Keletre és Közép-Afrikába. Az oktatási tevékenység fontos pillére a MeOut tevékenységének, azonban csak az egyik. A csapat az innováció területén is igen aktív. Olyan kezdeményezéseken dolgoznak évről évre, mint a hazai internet biztonsági közönséget célzó Cyber Challenge (együttműködésben a Cyex csapatával) vagy a fiatal középiskolásokat, egyetemistákat és friss diplomásokat célzó Idea Challenge (együttműködésben a GYEEK Clubbal). Ezek mellett kiemelt fontosságú az eurázsiai régiót célzó EuroAsian Startup Awards, amely egy globális hálózat részeként valósul meg és 9 országot felölelő startup verseny, valamint a HackMeout, amely idén Kiev és Tibilis városában egyesíti a régió fiatal IT szakembereit egy 24 órás kihívással. Mindezt azzal a céllal, hogy a keleti régió gazdasági potenciálja idővel a nyugati innovátorok számára is hozzáférhetővé váljon.

A legújabb projekt

A CEI elfogadta a MeOut “MeOut Helps” pályázatát. A projekt célja, hogy Kárpátalján található iskoláknak nyújtson támogatást azok fizikai felszereltségének és oktatási folyamatainak digitális transzformációjában.

A MeOut Helps oktatási-fejlesztési céllal létrehozott programja 2015 decemberében indult. A Kárpátaljai területeken működő iskolák támogatása volt az a vezérgondolat, amely létrehozta. Ukrajna nehéz helyzetét felismerve jutott arra a MeOut csapata, hogy a diákok, gyerekek számára az oktatásban biztosítani kell mindenképpen az informatikai eszközöket a háborús állapotban lévő országban. A cél az volt, hogy a diákok fejlődése, informatikai tudása biztosított legyen közép- és hosszútávon. A MeOut Helps keretében több sikeres, a helyi társadalom, az igazgatók által is támogatást kivívó kampány valósult meg, négy iskola, 1200 diák és 130 tanár vett részt ezekben. A projektek eredményei: általános és magasabb szintű oktatási intézmények digitális eszközeinek fejlesztése 45 000 eurós összértékű támogatás laptopok és számítógépek, projektorok és nyomtatók átadása a diákok oktatásáért. A projekt lehetővé tette, hogy adományokat, erőforrásokat juttasson el a MeOut a diákoknak és a tanároknak a digitális oktatás segítésére. A koronavírus által okozott helyzet is rámutatott arra, hogy fontos a digitális tér a fizikai korlátok leküzdésére. A tanárok és diákok jobb eszközökkel jobb eredményekre képesek. Minden fiatalnak joga van a minőségi információra, az oktatásra, és a tudásra. Így tudnak fejlődni és hasznos digitális tudással a zsebükben a munkaerő piacra lépni, ott helytállni. Sándor Attila, a MeOut alapítója így fogalmazott a CEI által közölt újabb sikeres pályázati hír hallatán: “Hétezer pályázat közül mi nyertünk….nagyon jól emlékszem, mikor éjjel ültünk, és felosztottuk a feladatokat…Srácok! Dolgozzunk azon, hogy maximalizáljuk az elért eredményt a kárpátaljai, a magyar, ukrán és ruszin diákokért!” Együtt csapatként hoztuk ezt össze! A projekt ötven-hetven laptopot jelent 3-4 iskola diákjai számára, teljes IT-termeket fogunk tudni eszközökkel ellátni.”

Új módszertanok bevezetése

A projekt hozzájárul ahhoz, hogy a diákok és tanárok oktatáshoz korábban alkalmazott módszertára jelentősen megváltozzon, progresszív, új irányba forduljon. A digitális oktatásra való áttérés új ismereteket és prezentálási, oktatási módszereket jelent Európa kevésbé fejlett régióiban, településein. Jelenleg a projekttel célzott régióban sem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben és minőségben digitális eszközök, erre jelent megoldást a MeOut pályázata, amely innovatív informatikai fejlesztést tesz lehetővé az oktatási intézményekben. A projekt keretében laptopok, konferencia-szoftverek, oktatási segédletek kerülnek beszerzésre, és a célcsoporthoz eljutattásra az unggorodi középiskolában, illetve a berehovi általános iskolában. A projekt lehetővé teszi, hogy az eszközök és szoftverek betanítása, megoldásaik begyakorlása is megvalósuljon, ezért ötnapos képzés keretében valósul meg tudásátadás. Az ötnapos digitális képzés lehetővé teszi szakembereink számára az online oktatási megoldások ismertetését, támogatás nyújtását a használathoz. A koronavírus miatti kihívás okán felmérték a diákok otthoni digitális lehetőségeit, a távoktatás megvalósíthatóságát.

Utazás Horvátországba

„Egy esős szombat délelőtt három lány a MeOut autójával érkeztünk meg a helyszínre, Djakovoba, egy határ közeli horvát falucskába. Mire felfedeztük a helyet, megnéztük a legfőbb és egyetlen nevezetességét, a katedrálist, a többi részt vevő is megérkezett, nemzetek széles palettája képviseltette magát; macedoniak, bolgárok, olaszok, angolok, csehek, horvátok is mind felvonultatták országuk büszkeségeit a programnyitó esten – írja Réti Anna az egyik magyar résztvevő. ”A tréning egy nagyon aktuális témát járt körül, a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozott. Reggel 10-től este 7-ig folyt a non-formális oktatás, szerepjátékok, interjúk, általunk készített prezentációk segítségével tárgyaltuk ki a legégetőbb kérdéseket, alakítottuk ki a véleményünket, valamint kerestünk és találtunk megoldást. Rengeteg új, érdekes és hasznos információ birtokába jutottunk, miközben a prezentációs, kommunikációs képességeink is fejlődtek. Lehetőségünk nyílt hasznos tudást szerezni a hátrányos helyzetű fiatalokról, a velük való bánásmódról, meglátogatni a legnagyobb lipicai tenyészetet, bepillantást nyerni a projektírás rejtelmeibe, végigenni magunkat nemzeteken, és rengeteget bulizni, örömködni együtt sok-sok különböző és mégis olyan hasonló fiatallal. Azt vártam a tréningtől, hogy egy olyan problémával foglalkozzam, amivel korábban nemigen, hogy hasznos skilleket szerezzek, miközben egy inspiráló közegben ki is kapcsolódom, és szorosabbra fűzzem viszonyom a horvát konyhával, de ennél még sokkal többet kaptam„ – foglalja össze blogjában Anna.


Légy részese!

Hogyan lehet csatlakozni a MeOut programjaihoz? Hihetetlenül egyszerűen: elég a szervezet honlapján fellelhető tervezett programokhoz írni egy motivációs levelet, magyarul miért érdekes a jelentkező számára az adott téma és a nemzetközi kommunikációhoz elengedhetetlen a nyelvtudás, mint alap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában