Közlekedés

2020.06.19. 09:30

Érzékelhetően nőtt a kerékpározók száma

Logikusabban felépített úthálózat kellene – mondja a szakember.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az önkormányzat szeretné ösztönözni a miskolciakat, hogy ne autóval közlekedjenek, hanem kerékpárral. Megfelelő-e a helyi kerékpárút-hálózat az egyébként is érezhetően megnövekedő kerékpáros forgalom biztonságos fogadására?

Az önkormányzat sajtóosztályához intéztünk néhány kérdést a kerékpárutak állapotával és fejlesztésével kapcsolatban, de egyelőre még nem kaptunk kielégítő választ részükről.

Logikus kialakítás

Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke megkeresésünkre arról beszélt: van még hova fejlődni a megyének, ami a kerékpárutakat illeti.

– Logikusan felépített úthálózatra lenne szükség. Sok esetben kerülő utak nehezítik a célba érést. Olykor felesleges kilométereket kell róni a rossz kialakítás miatt.

Problémát okoz az is, hogy úgy alakítják ki a kerékpárutakat, hogy a gyalogosjárdákból vesznek el jelentős részeket. Rugalmatlanságra vall az autósok részéről a szabályszegés, hogy vannak olyan területek a városban, ahol ráparkolnak a biciklisek számára kijelölt szakaszra. Vagy épp a kijáratokhoz állnak, és így megnehezítik a gördülékeny közlekedést – mondta el.

Jó tanácsként még hozzátette: a városban való kerekezés idején is viseljünk szemüveget. Segít abban, hogy elkerüljük a repülő rovarokat, amelyek előszeretettel landolnak a szemekben. Rendszeres használat esetén ellen­őrizzük a kerékpár állapotát, különösen figyelve a fékekre, lámpákra, megfelelő olajozásra. Mivel elég csapadékos az időjárás, érdemes magunknál tartani nyeregvédőt, ami szárazon tartja az ülést – javasolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában