fák védelme

2020.06.05. 20:00

Balesetveszély megelőzése kontra természetvédelem

A környezetért aggódók joggal emelnek szót a miskolci fakivágások miatt.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Nagy mennyiségben vágtak ki vagy gallyaztak, ritkítottak fákat Miskolc területén az elmúlt hetekben. A fákkal kapcsolatos munkálatok megrendelője a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. volt, és mintegy 18 millió forint értékű megrendelésről volt szó, amelyet közbeszerzési eljárás keretében nyert el egy nem miskolci érdekeltségű társaság.

A hetekkel ezelőtt megkezdett munkálatok miatt aggódó észrevételt tettek miskolciak. Leginkább a Vasgyári temető területén (ott több tucatnyi fáról volt szó), illetve a tapolcai elágazásnál történt fakivágások miatt.

Petíciót fogalmaztak

A probléma miatt a Zöld Kapcsolat Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja petíciót fogalmazott meg, amelyben felhívják a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól amúgy is tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.

„Egy Green City-elveket hirdető városban különösen nem elfogadható a tavaszi-nyári fakivágások folytatása. A fakivágások azonnali leállítását kérjük Veres Páltól, Miskolc polgármesterétől – fogalmazott a felhívás. – Ezen túlmenően kérjük a szakmailag és jogilag megkérdőjelezhető eljárásban való közreműködők felelősségre vonását, s a jövőbeni hasonló önkormányzati tevékenységek szabályszerű eljárásrendjének kidolgozását!”

Erre hivatkoznak...

Az önkormányzat sajtóosztályának álláspontja szerint a városgazdálkodásért felelős társaság „az érvényben levő jogszabályok és rendeletek betartásával igyekszik a városüzemeltetési feladatokba tartozó fasorgondozási tevékenységet ellátni. A társaság folyamatosan jelzéseket kapott a Kiss Ernő, a Tátra és a Torontáli utcákról gallyak leszakadásáról, amelyek több esetben anyagi károkat okoztak. A Testvérvárosok útján álló 6 darab nyárfáról is folyamatosan törtek le ágak, amelyek veszélyeztették az arra közlekedőket. Évekkel ezelőtt már írásban kérvényezte a lakosság a fák kivágását, egészségügyi problémákra hivatkozva. A Testvérvárosok útjának csomópontja nagy forgalmú útkereszteződés. A kivágott és nagyrészt korhadt fák bármely időszakban jelentős fenyegetettséget jelentettek a gyalogos-, kerékpáros- és gépjármű-közlekedésre. Továbbá a fák elhelyezkedésüknél fogva kockázatot jelentettek a közelben található gépjárműparkolóban várakozó gépkocsikra is” – fogalmaztak.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A fák hűlt helye a tapolcai elágazásnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában