református óvodafejlesztés

2020.06.11. 11:30

Az új ovik 640 gyermeket várnak majd

Református óvodák épülnek, valamint már működő intézmények bővülnek és újulnak meg 2021 őszére.

ÉM

Forrás: MTI/Preport PR

Fotó: Galos Mihaly Samu

Megyénkben kilenc óvodát érint a Magyarországi Református Egyház országos óvoda programja, melyről kedden számoltak be a sajtó előtt.

Háromezerrel több gyermek és közel ötszáz új munkatárs kezdheti az évet az új és modern református óvodákban 2021-ben. Az országos fejlesztésre 30 milliárd forint kormányzati támogatás jut.

Keresztény értékrend

– A Magyarországi Református Egyház örömmel vesz részt egy ilyen nagy volumenű programban – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke.

– Az óvodák pedagógiai programjában egyaránt fontos szerepet kap a szakmaiság és a keresztény értékrend átadása. A családok egy része nem jár hitben, ezért különösen fontos szerepet töltenek be a keresztyén nevelés színterévé váló református óvodák. Sok esetben ez az egyetlen esélyünk, hogy megismertessük a gyerekekkel a Biblia üzenetét – fogalmazott Bogárdi Szabó István.

A program sajtótájékoztatóján azt is kiemelték, hogy az újonnan épülő óvodák építésekor előtérbe kerültek a korszerű és környezettudatos eszközök: hőszivattyús berendezéseket, napelemeket építenek be. Akadálymentes játszóudvarok is részei a beruházásnak, mozgáskoordinációt fejlesztő játszóeszközöket is telepítenek.

A Tiszántúli Református Egyházkerületben összesen tíz, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kilenc intézményt érint a program.

Újítanak és bővítenek

Az egyházkerület megkeresésünkre megerősítette: Miskolcon négy intézményt érint, amelyek közül egy esetben, Hejőcsabán teljesen új épületet építenek. A Kis-Hunyad utcán, a Füzes utcán és a Selyemréten felújítanak, átalakítanak és bővítenek a felmerülő igényeket kielégítve. A megyeszékhelyen kívül Encs, Szerencs, Sárospatak és Arnót kap modern igényeknek megfelelő egyházi intézményt. Hozzátették: a kapacitásbővítésre azért van szükség, mert egyre több család igényli az egyházi óvodákat.

Megyénkben a tervezett beruházások az összes településen több mint 5000 négyzetmétert jelentenek, amelyek 640 fő befogadására alkalmasak.

(A borítóképen: Bogárdi Szabó István: óvodáink örök érvényű értékrendet közvetítenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában