suli helyzet

2020.06.23. 13:00

Az iskolában vakációznak

A szülőknek elfogyott a szabadságuk, a gyerekek most „járnak” iskolába.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Nemcsak a tanév utolsó hónapjai voltak szokatlanok a digitális tanrend miatt, de egyes iskolákban a nyári vakáció is rendhagyó módon kezdődött. Hirtelen tele lettek diákokkal az oktatási intézmények. Hogy miért, azt Nagy Attilától, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola igazgatójától tudtuk meg. Ebben az intézményben nem kevesebb mint 140 gyermek tölti a vakáció első hetét az iskolában. Azt egyébként rendelet írja elő, hogy az iskoláknak június 26-áig ügyeletet kell biztosítaniuk.

– Elsősorban azért van bent ilyen sok diákunk, mert a szülőknek elfogyott a szabadságuk. Hiszen a járvány napjai alatt otthon voltak a gyermekeikkel, most pedig már dolgozniuk kell. Azoknak is, akik eddig otthonról végezték a munkájukat. De nemcsak ezért jöttek a gyerekek szívesen, hanem azért is, mert nagyon vágytak vissza társaik és tanáraik közé – mondta az Észak-Magyarországnak az iskola igazgatója.

Akadálypálya

Hozzátette: azonban a szülők is szívesen hozták újra csemetéiket az iskolába, annak ellenére, hogy nyári szünet van, mert a pedagógusok tulajdonképpen nemcsak ügyeletet biztosítanak, hanem tematikus tábort szerveztek a diákoknak. Vannak angol, sport-, természettudományos és kézműves-foglalkozások, de a testnevelők például egy izgalmas akadálypályát rendeztek be a tornateremben. Délelőtt tehát játékosan tanulnak a gyerekek, délután pedig játszanak.

Megtudtuk azt is, a teljes tantestület dolgozik ezen a héten és a következőn is. A diákok pedig 10 csoportra osztva tevékenykednek. Főleg alsósok, de vannak felsősök is, egészen 7. osztályig.

– Diákjaink rendkívül boldogok voltak, amikor újra átléphették az iskola kapuját és először meglátták az osztálytársaikat, pedagógusaikat. A karantén rendkívül hosszú volt és nem életszerű. Most az intézményben egyébként háromszori étkezést kapnak, a szülőknek pedig csak annyit kell fizetniük, amennyibe az étkezés kerül. Augusztus végén újra szervezünk tematikus táborokat, Erzsébet-táborunk azonban ebben az évben nem lesz – sorolta Nagy Attila.

Egy kisebb településen is érdeklődtünk, a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskolában. Kiderült, itt épp fordított a helyzet. A vakáció első heteiben nem kérték a szülők az ügyeletet, úgyhogy most nincsenek az intézményben gyerekek.

Nálunk nem jellemző, hogy a szülők gyermekfelügyeletet igényelnek – jelezte Kalász László igazgató. – Bár dolgoznak, de a családok népesek, így mindig van otthon olyan felnőtt, aki vigyáz a gyerekekre. Diákjaink pedig örülnek a nyári szünetnek, most még nem vágynak az iskolába. Lesznek azonban Erzsébet-táboraink június 29-től, egészen augusztus 14-éig. Tematikus, komplex élménytáborokat szervezünk. Az első turnus 60 diákkal kezdődik, a másodikban 40-en lesznek, majd ahogy közeledünk a vakáció végéhez, egyre csökken a létszám. A napok izgalmasan telnek majd a számukra – mondta az igazgató.

(A borítóképen: A diósgyőri iskolában játékos programokat szerveztek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában