Visszaállhat a megszokott rend

2020.06.19. 11:30

Az időkorlát megszűnt, a szájmaszk még marad

Véget ért csütörtökön a veszélyhelyzet, módosították a védekezési szabályokat. Korosztálytól függetlenül vásárolhatunk, eltörölte a kormány az időkorlátozást.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában – értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után tegnap véget ért a veszélyhelyzet. A mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül. Bejelentette azt is: eltörlik a vásárlási idősávokat.

A változás nem érinti a szájmaszkok viselésének szabályait: a tömegközlekedési eszközökön, illetve vásárláskor, valamint a vendéglátóhelyek alkalmazottainak zárt térben ez kötelező marad.

Táncos, zenés rendezvényeken csak 500 főnél kevesebbet fogadhatnak a szervezők, amihez az ott lévő személyzet is hozzáadódik. A fizetési moratórium sem szűnik meg, továbbra is december 31-ig van érvényben.

Különböző korosztályok képviselőit kérdeztük arról, hogy mi a véleményük az időkorlát eltörléséről, mennyire könnyíti majd meg a mindennapjaikat a most életbe lépett változás. A megkérdezettek közül többen várták már ezt a pillanatot.

Közösen vásárolhatnak

Kiskun Lajost és feleségét is a délelőtti órákban, vásárlás közben kérdeztük, csütörtökön délelőtt:

– Azt vettük észre, hogy többen vannak az általunk is látogatott boltokban. Ezt természetes reakciónak érezzük ebben a helyzetben. A város tele van autóval, nyilván még mindenki kiélvezi az ingyenes parkolás lehetőségét. Mi a korlátozások megszüntetése előtt is igyekeztünk eleget tenni a rendeleteknek. Nem halmoztunk fel élelmiszereket a nehezebb időkben, gyermekeink a megszokott rend szerint vásároltak számunkra. Nagyon óvtak minket, mivel kertes házban élünk, el tudtuk ütni a karanténban töltött időt kertészkedéssel, ház körüli munkálatok elvégzésével – mesélte a férj.

Bartkó Adrienn és az anyukája, Kővári Zsuzsanna végre együtt válogathatott a boltban. Véleményük szerint nem volt értelme a korábbi korlátozásoknak:

– Ha a boltban nem is, ugyanúgy vegyültünk buszokon, villamosokon. Mi általában reggel szoktunk bevásárolni, hogy aztán nekiláthassunk a főzésnek. Nem volt komfortos, hogy nem ugorhattunk le a boltba, ha hiányzott valami az ebédhez – mondták a hölgyek.

Nem csak ők élvezték a huzamosabb idő utáni első, korlátozás nélküli közös vásárlást. Bárfai Nóra unokájával, Dragovics Domonkossal nézelődött a húspult előtt. – Örülünk, hogy végre nem kell az időkorláthoz igazodni vásárláskor. Problémát jelentett számomra, hogy nem jöhettem be akármikor, bár ennek ellenére elfogadtuk és eleget tettünk az előírásoknak – mondta a nagymama.

Legyenek elővigyázatosak

Unokájával mindketten megjegyezték, hogy bár a korlátozások nagy része már nincs érvényben, azért jó lenne, ha az emberek elővigyázatosak maradnának. Továbbra is hordani kell a maszkot, hazaérkezés után, étkezés előtt kezet kell mosni, és nem árt még, ha tartjuk a távolságot – sorolták egyetértésben.

Egy nevét nem vállaló hölgy is megosztotta velünk gondolatait a helyzettel kapcsolatban.

– Itt volt már az ideje, hogy az időkorlátot eltöröljék, miután sok mindenben tapasztaltunk lazítást. Minden korosztálynak előnyös, hogy bármikor bemehet egy boltba, gyógyszertárba, drogériába. A nagymamám és az idősek többsége is korán kel, így szeretnek hamar elindulni a piacra és nekilátni a napi teendőknek. Eddig ezt jól meg kellett szervezni. Volt, hogy a figyelmetlenségemből adódóan abban az idősávban akartam vásárolni, amikor nem lehetett. Elég hamar a tudtomra adták, hogy nem mehetek be. Most már ezek a kellemetlenségek is megszűnnek – véleményezte.

Vegyesen érkeztek

A Coop Búza téri Árucsarnok üzletvezető helyettese, Szikszai Istvánné még figyeli a forgalmat érintő változást.

– Ma reggel már jöttek a fiatalok, idősebbek vegyesen. A korlátozások bevezetése előtt a vásárlói forgalom egyenletesen oszlott el egy-egy nap folyamán. Miután az időkorlát szerint jelentek meg a korosztályok, az volt jellemző, hogy 9 és 10 óra között többen vásároltak, 10–11 között viszont jelentősen megcsappant a forgalom, egy-két vásárló lézengett a vásártérben. Délután aztán tömegesen elleptek minket a fiatalok. A vasárnap volt még kritikus pontja a hétnek. Senki nem szeret akkor is korán kelni. Így jól meg kellett szervezni az ebédhez való alapanyagok begyűjtésének idejét – osztotta meg velünk tapasztalatait.

(A borítóképen: Kővári Zsuzsanna és leánya, Bartkó Adrienn is együtt tudott vásárolni csütörtökön délelőtt, élve a lehetőséggel, hogy már nincs korosztályokat elválasztó időkorlát a bevásárlásban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában