régiségvásár

2020.06.08. 17:30

Ami a közös a Star Warsban és a régi pénzekben: régiségvásár

Sokan nézelődtek és vásároltak az enyhítések után először megrendezett régiségvásáron.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Hosszú szünet után, a koronavírus-járvány enyhülésével, június 7-én ismét megtartották a miskolci régiségvásárt, a járványügyi előírásokat figyelembe véve.

Előírták a maszkokat

– Elégedett vagyok a mai nappal, úgy látom, hogy sok nézelődő és árus is eljött – mondta el kérdésünkre Braun István, a miskolci régiségvásár szervezője. – Az árusoknak kötelezővé tettük a maszkhasználatot, és a vásárlóktól is kértük ugyanezt. Táblákkal jeleztük a másfél méteres védőtávolság betartását, és kézfertőtlenítőket helyeztünk ki. Határon túl is ismert a rendezvény mind az árusok, mind a látogatók körében. Szlovákiából keresett bennünket egy reneszánsz zenét játszó együttes élőzenével, de őket most nem fogadtuk, hogy ne alakuljon ki csoportosulás. Az utómunkálatokat, mint például a szemétszedés, az illemhelyek üzemeltetése pedig teljes egészében mi végezzük, a városgazda ebben már egy ideje nem vesz részt – tette hozzá Braun István.

...de nem mindenki viselte

A rendszeres látogatók örömmel jöttek ki ismét a vásárrá alakult belvárosba a megyeszékhelyen. Az időjárás is kedvezett az enyhítések után először megrendezett eseményen, hiszen napsütéses nyári vasárnap várta a látogatókat.

– A kislányom miatt vagyunk itt, mert imádja ezt a vásárt. Minden érdekli, ami Star Wars-os vagy macskás. Sok cicás plüssállata és könyve van már. Most pedig éppen attól a sátortól jövünk, ahol a népszerű sci-fi sorozattal kapcsolatos termékeket lehet venni – számolt be Halász Nikoletta. – Egyébként kicsit izgatottan léptünk be ma a tömegbe, mert nem tudjuk, hogy mennyire lehet még köztünk a koronavírus. A Bató-ház környékén majdnem vissza is fordultunk, ugyanis láttuk, hogy sajnos nem minden járókelő viseli a maszkot, de mi felvettük, és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk.

Gyűjtőszenvedély

A régi pénzek asztalánál egy igazi gyűjtőbe is belebotlottunk.

– Rendszeresen ki szoktam ide járni, amikor tehetem. Elsősorban a régi pénzek miatt. A vegyes házi királyok korától napjainkig vásárolok magyar pénzeket – mesélte Gyökér Gábor. – Még általános iskolás koromból ered ez a szenvedély. Egy osztálykiránduláson az egri várban tetszettek meg először a Mária Terézia korabeli pénzérmék az éremverő műhelyben. A bezártság után különösen nagy élmény most kijönni ismét a régiségvásárra, de ahogy látom, mások is így gondolják, mert sokan elözönlötték az árusokat.

(A borítóképen: Sokan voltak az évek óta népszerű eseményen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában