munka világa

2020.06.27. 07:00

A szaktudás még csak a belépő

Nem könnyű munkát találni a járvány után, de nem lehetetlen.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Az egyén számára az állása elvesztése anyagilag és lelkileg is rendkívül megterhelő helyzet. A tavaszi kijárási korlátozások idején felére esett az új meghirdetett állások száma, miközben ezrek kezdtek új munkát keresni a koronavírus hatásai miatt – derül ki a profession.hu közléséből. Azzal, hogy az álláskeresés mennyire összetett folyamat, az ember általában akkor szembesül, amikor elveszíti a munkáját. Tájékozódni kell a munkanélkülivé válást követően a pénzbeli juttatásokról, önéletrajzot, motivációs levelet kell írni, állásajánlat-figyelőket beállítani, feliratkozni hírlevelekre, regisztrálni álláskeresői adatbázisba.

A személyiség a döntő

A koronavírus-járvány miatti korlátozások sok vállalatot leépítésekre vagy bezárásra kényszerítettek, így azt hihetnénk, hogy most nehezebb munkát találni. Ez nem így van, állítják a szakemberek, most is van sok lehetőség. Ezért javasolják azt, hogy legyen az álláskereső önéletrajza az adatbázisban. Ide az álláskeresők töltik fel az adataikat, hogy azok elérhetőek legyenek a munkáltatók számára. A gazdaság beindulásakor az állásokat újra be kell majd tölteni, így aki már jelezte érdeklődését egy-egy cégnél, sokkal jobb helyzetből indulhat.

Az állásinterjú során a szaktudás megléte csak a belépő. Ami ennél fontosabb és valójában ezen dől el az állásinterjú kimenetele, az a személyiség. Ez a legnehezebb része az álláskeresési folyamatnak, az állásinterjún való szereplés – mondta Varga Imre, aki jelenleg munkanélküli. Miskolcon vagy a környékén próbál munkát találni a szakmájában. Még csak pár hete kezdte el, mert eddig arra várt, hátha újraindul a termelés a korábbi munkahelyén. Egy családi vállalkozásban dolgozott, amelyet sajnos negatívan érintett a járvány miatti válság, így le kellett csökkentenie az alkalmazottak számát. Mivel egyelőre nem tudják őt újra alkalmazni, ezért úgy döntött, szerencsét próbál a munkaerőpiacon.

Ne a frontvonalban!

Vannak, akik nem vesztették el a munkájukat, de a veszélyeztetettek körébe tartoznak, mint például a nyugdíjasok. Az ő esetükben Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban azt javasolta, hogy olyan munkát végezzenek, amelyben nem a „frontvonalban” dolgoznak. Ezek közé sorolandó az irodai vagy konyhai munka, a gondnok, esetleg takarító. De az interneten található nyitott pozíciók között olyat is találunk, amelyekre nyugdíjast keresnek például eladónak, pénztárosnak vagy árufeltöltőnek.

Nem adja föl hivatását

Fekete Lászlóné Eszter telefonos ügyfélszolgálati munkatársként dolgozik. Amikor visszatértek a home office-ból irodai körülmények közé, voltak apró félelmei, de nem a kollégái miatt. Buszon és villamoson közlekedik, ezért elkerülhetetlen, hogy napi szinten sok emberrel találkozzon. Most is szigorúan betartja a távolságtartási, szájmaszkviselési és kézfertőtlenítési szabályokat. Mást nem tehet a vírus elleni védekezésben – mondta. Az, hogy otthon maradjon és feladja hivatását, meg sem fordult a fejében. Nyugdíjasként négy éve dolgozik, de ugyanazon a helyen, ahol korábban aktív munkavállalóként. Szereti a munkáját, habár úgy gondolja, egyre nehezebb. Telefonon keresztül eladni valamit, meggyőzőnek lenni úgy, hogy nincs meg a személyes kontaktus, nem könnyű feladat – tette hozzá.

Kerestük a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, akik nyugdíjasokat segítenek abban, hogy megtalálják a számukra kedvező munkalehetőséget. A járvány miatt még csak nemrég tértek vissza az irodai munkába, egyelőre nem kívántak nyilatkozni, későbbi időpontra ígérték.

(A borítóképen: Fekete Lászlóné Eszter munkában)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában