Interjú: dr. Révész Jánossal

2020.06.24. 17:30

A kórház cáfol és akár perre megy

A szülészet-nőgyógyászati ellátás a jelenlegi formában üzemel tovább a járványügyi készenlét megszűnéséig.

Hankó Krisztina

Dr. Révész János fõigazgató a szülészeten

Fotó: Bujdos Tibor

Vasárnap délután egy közösségi oldalon szerveződő civil csoport tartott demonstrációt Miskolcon. A demonstrálók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei központi kórház Semmelweis-tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának állítólagos megszüntetése ellen tüntettek. A megmozdulás szervezői petíció átadására készültek, melyet a város polgármestere mellett a megyei kórház főigazgatójának, dr. Révész Jánosnak címeztek. Kértük a főigazgatót, hogy reagáljon a demonstrációra, valamint feltettük az ügyhöz kapcsolódó kérdéseinket.

Mi a szülészet-nőgyógyászati ellátás rendje jelenleg?

A koronavírus-veszélyhelyzet kihirdetését és az életbe léptetett járványügyi intézkedéseket követően kórházunk az ideggyógyászat és a szülészet-nőgyógyászat területén teljes körű szervezeti és feladatköri integrációt hajtott végre. Ennek megfelelően a B.-A.-Z. megyei központi kórházban egy szülészet-nőgyógyászati osztály látja el a betegeket. Az osztály feladata a folyamatos és biztonságos betegellátás biztosítása, mely feladatot az osztály jelenleg is maradéktalanul és magas szakmai színvonalon végzi el.

A korábbi Semmelweis-telephelyen működő nőgyógyászati osztály mellett kampányoló Facebook-csoport posztjai szerint nagy a zsúfoltság mind a járóbeteg-rendeléseken, mind a fekvőbetegosztályon.

Ha valaki tematikusan nyomon követi a Facebook-csoportban megjelenő posztokat, látható, hogy a kommunikáció egyoldalú, pozitív hír gyakorlatilag nincs. Több dolgozónktól és betegünktől is kapunk visszajelzést, mely szerint a tartalmakat vitató, avagy az ellátást pozitívan vélelmező bejegyzését néhány percen belül törölték; sőt a csoportból is kizárták. Az ön által felvetett állításokat cáfolom. Az elmúlt három hónapban egyetlenegy járóbeteg-rendelést sem szüntettünk meg, azokat változatlan személyzettel és óraszámban működtetjük, a kapacitások tehát nem csökkentek. A jelenleg rendelkezésünkre álló betegforgalmi adatok alapján a koronavírus-járvány ideje alatt a szülészeti rendelések betegforgalma minimális csökkenést mutatott, a nőgyógyászati rendeléseken a forgalom azonban jelentősen csökkent. A fekvőbeteg-ellátás esetében szigorúan szabályozott, hogy milyen alapterületen hány ágyat üzemeltethet az intézmény. Ezeknek a minimumfeltételeknek az osztály maradéktalanul megfelel. A beteganyag jellegéből adódóan törekszünk arra, hogy a komfortfokozat magas legyen, és ezt folyamatosan javítjuk. A szülőszobai kapacitásokat és a műtői kapacitásokat is a várható igényekhez igazítottuk, a nőgyógyászati nagyműtétek éppen a mai napon kezdődnek meg négy műtőben, az egynapos beavatkozások pedig két műtőben végezhetőek. A szülőszobán biztosítjuk a kísérővel történő szülés lehetőségét, emellett valamennyi közfinanszírozott kényelmi szolgáltatás, valamint alternatív szülési metodika rendelkezésre áll. Amennyiben igény merül fel, erre VIP kórtermekben egyéni, illetve családi elhelyezésre is van lehetőség. A fekvőbeteg-ellátás esetében az ágykihasználtság az elmúlt hetekben 70 és 80 százalék közötti volt.

A demonstrálók petíciót szeretnének átnyújtani mind a kórházvezetésnek, mind Miskolc polgármesterének, mert véleményük szerint az általuk feltett kérdésekre a szülészeti ellátásrenddel kapcsolatban nem kaptak választ.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: a Facebook-csoport állításával szemben mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mind a kórház megfelelő és korrekt tájékoztatást adott a szülészeti ellátásrenddel kapcsolatban. A szülészet-nőgyógyászati ellátás a jelenlegi formában üzemel tovább, a járvány­ügyi készenlét megszűnéséig. Tekintettel arra, hogy a Semmelweis-tagkórház továbbra is járványügyi célra kijelölt telephely, reálisan nem merül fel annak lehetősége, hogy ide sérülékeny betegek ellátását telepítsük vissza. A két legsérülékenyebb populáció a daganatos betegek, a gyermekek – ezen belül különösen az éretlen immunrendszerrel rendelkező újszülöttek –, valamint a gyermekágyasok. Egy őszi, második járványhullám esetén a veszélyhelyzetben akár a daganatos betegek mozgatása, akár az újszülöttek és kismamák szállítása jelentős és nem kívánatos kockázatot rejt magában, ha a telephelyet ismételten ki kell üríteni.

Reális-e ennek a kockázata?

Ha valaki nyomon követi a nemzetközi járványügyi eseményeket, láthatja, hogy lakóhelyünktől akár 100 kilométerre, Ukrajnában, avagy Romániában továbbra is több száz új megbetegedést regisztrálnak. A határforgalom folyamatosan nyílik, Borsod megyében továbbra is behurcolt esetek fordultak elő, ennek kockázata továbbra is fennáll.

Mi történjen ezek után a petíciókkal?

Magam részéről úgy gondolom, az ellátásrendre vonatkozóan a kérdést korábban megválaszoltuk, most is megválaszoltam. Polgármester úr nevében nyilvánvalóan nem nyilatkozhatok, azonban felhívom a figyelmet arra: Miskolc önkormányzata nem fenntartója és nem felügyelője a kórház működésének, az egészségügyben betöltött szerepe az alapellátás biztosítása. Mindezek mellett törekszünk arra, hogy kapcsolatunk kiegyensúlyozott, harmonikus és konzultatív legyen.

Miként látja ön ezek után az említett közösségi portál működését?

Számos ponton aggályosnak tartom, ezek közül csupán kettőt szeretnék kiemelni: a posztok szűrésével a kommunikáció irányítottá, befolyásolttá vált, miként erre utaltam beszélgetésünk első részében. Mindezek mellett a portálon számos álhír is megjelent, melyek közül csupán néhányat említenék. Ilyen az emlősebészet megszüntetése, amely helyett egy korszerű emlősebészeti részleget hoztunk létre, amelynek szakmai eredményei egyedülálló dinamikát mutatnak az országon belül. Hasonló hír volt a Semmelweis Kórház eladása, privatizációja, amely természetesen nem igaz. Ugyancsak ezen a portálon jelent meg a Kaáli Intézet bezárásáról szóló híradás, amellyel szemben nemhogy bezártuk volna az intézetet, annak működtetését a kórház átveszi, és már július 1-től számos beavatkozást ingyenessé teszünk. A legutóbbi hír a portálon az egynapos sebészeti beavatkozások térítési díj ellenében történő végzése, mely természetesen ismételten nem igaz. Az egynapos sebészeti beavatkozásokat a biztosítottak számára ingyenesen végzi a kórház.

A kórház tehát folyamatosan cáfol?

A cáfolatok itt már nem elegendőek. A mintegy 10 ezer követőt megjelenítő csoport esetében a vasárnapi demonstráción a szervezőkkel és a biztosító személyzettel együtt mintegy 35–40 ember jelent meg a napsütéses idő ellenére. Kérdéseket vet fel, hogyan lehetséges, hogy a követők 1 százalékát sem tudták mozgósítani. Hogyan és miért lehetséges, hogy a portálon folyamatosan téves hírek, álhírek jelennek meg, melyek megítélésünk szerint félrevezetők a régió egészségügyi ellátását illetően? Éppen ezért a kórház egy külső ügyvédi iroda bevonásával tematikusan vizsgálni fogja a Facebook-csoport eddigi működését, felkérve a jogászokat, formáljanak véleményt, történt-e a jelenlegi szabályozók szerint szabálysértés avagy törvénysértés. A jogi szakvélemény alapján döntünk arról, hogy teszünk-e büntetőfeljelentést vagy indítunk-e polgári eljárást a csoportot működtető adminisztrátorokat illetően.

(A borítóképen: Révész János a Semmelweis Kórház szülészeti osztályán)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában