áradás

2020.06.30. 16:00

A hordalék állta a víz útját

A jelentős mennyiségű csapadék próbára tette a város vízelvezető rendszerét.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt napok nagy mennyiségű esőzései jelentős károkat okoztak. Miskolcon a Közdomb és Napfürdő út kereszteződésében található Pece-patak esetében is komoly volt a helyzet.

„Ez a mennyiség átlagosan a június hónapban leesett összes csapadékmennyiséget teszi ki. Ilyen nagy mennyiségű csapadékot a város vízelvezető rendszerei (zárt, nyílt) képtelenek azonnal elvezetni” – válaszolta kérdésünkre a miskolci városháza.

Elmondták: a Szinva-, ­Pece-, Pereces-patakokon az esőzések következtében árhullám alakult ki, mely szintén visszatartotta a környező területekről elvezetendő csapadékvizek befogadását. A városháza azt is hozzátette, hogy azt tapasztalják, hogy a lakosok az ingatlanaik előtt a vízelvezető árkokat nem tartják karban, így a keletkezett vizek nem tudnak akadálytalanul a befogadóig eljutni.

Lakossági szemmel

– Az esőzés teljesen ellehetetlenítette az utakon való közlekedést. Körülbelül negyven autós nem tudott hazajutni péntek délután, mivel egy méter magasan állt a víz a Közdomb és a Napfürdő út kereszteződésében – mondta el az Észak-Magyarországnak Kovácsné Budai Mária, aki a környéken lakik. Volt önkormányzati képviselőként is ismeri a környéket: tapasztalatból tudja, hogy szükség van rendszeres karbantartó munkákra.

– 2010 és 2019 között víz­elvezető árkot, hordalékfelfogó rácsot is építettem. Mivel rendszeresek voltak az ellenőrzések, a takarítások, így nem okozott problémát a nagyobb esőzések idején összegyűlt víz lefolyása – tette hozzá Kovácsné Budai Mária. Pénteken délután a helyszínen a Városgazda munkatársai felszakították a hordalékfogó rácsot, kiszedték a benne található hordalékot, szemetet, és így tették lehetővé a víz elfolyását.

Az akkor kiszedett hulladék elszállítását szombatra ígérték, egyelőre még mindig ott van, ahol aznap hagyták, állította Kovácsné Budai Mária.

Beázások

A környéken élő Kovácsné Mester Erika háza táján is keletkeztek károk az esőzések miatt.

– A jég megbontott néhány cserepet a tetőn, a lakás több helyisége beázott. Nagyon féltem, hogy a ház előtt található magas tuják leszakítják a csatornát, végül erre nem került sor, vissza is vágtuk őket, nehogy problémát okozzanak a későbbiekben. Korábban 2010-ben tapasztaltunk ehhez hasonlót. Ahogy akkor, most is elzárta a víz a környéket a várostól. Ez leginkább a felgyülemlett hordalék miatt alakul ki. Rendszeresíteni kellene a hordalékfogó rács karbantartását, valamint fel kellene hívni a lakók figyelmét az árkok takarításának fontosságára – véleményezte az Észak-Magyarországnak.

Kérdésünkre a városháza azt is hozzátette: a városgazda és a MIVÍZ szakemberei készenlétben álltak, és amint az első, legsúlyosabb hullám lecsapott a városra, azonnal megkezdték a szükséges védekezési, majd kárelhárítási munkálatokat.

(A borítóképen: A kiáradt patak megbénította a életet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában