Gyermekszáj Étkeztetési Program

2020.05.23. 19:30

Új Gyermekszáj Abaújban

Tejet és kenyeret kapnak az arra rászoruló családok Hernádvécsén az év végéig.

Fotó: Vajda János

A Magyar Vöröskereszt tíz évvel ezelőtt indította el a Gyermekszáj Étkeztetési Programot, amely megyénkben több településen is fut már évek óta. Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával azonban újabb helyszínen kapnak élelmiszert a rászorulók. Pénteken sajtónyilvános osztással kezdődött el a program Hernádvécsén.

A településen hetente kétszer tejet és kenyeret oszt hazánk legnagyobb karitatív szervezetének megyei igazgatósága 35 nehéz sorsú család számára. A Gyerekszáj program hat éve működik az abaúji térségben. Grubert Roland megyei igazgató a sajtóeseményen a helyszínen elmondta: eddig 16 településen 326 családnak jelentett segítséget a heti rendszerességgel kiosztott tej és kenyér. Hozzátette: jelentős lépés, hogy 2020-ban az alapítványi támogatással bővíteni tudták a támogatottak körét. Összesen 112 gyermek élelmezése oldódik meg 35 családban. Ehhez hetente 334 liter tejet és 167 kilogramm kenyeret szereznek be.

Önkormányzati támogatás

A támogatott családokat a jövedelmi viszonyaik alapján választották ki az önkormányzat segítségével. Az önkormányzat biztosítja a rendszeres osztáshoz a helyszínt is.

– Minden segítség nagy segítség az itt élőknek. Önkormányzatunk is mindent megtesz azért, hogy a gyerekek megfelelő étkezéshez jussanak. Közel 300 óvodás és iskolás kap meleg ebédet az önkormányzat által – mondta Kovácsné Orosz Zsuzsanna polgármester, aki jól ismeri a települést, hiszen már a hatodik polgármesteri ciklusát tölti. Elmondta azt is: minden évben pályáznak közmunkaprogramokra, és ezek segítségével tudnak növényeket termeszteni és állatot tenyészteni, ahol a település lakóinak munkát tudnak biztosítani. Jelenleg 105 főt juttatnak rendszeresen jövedelemhez az 1100 fős faluban.

– Sertéseket nevelünk, paprikát termesztünk, de megtermeljük az önkormányzat konyhájába a hagymát, uborkát, tököt, a paradicsomot, burgonyát vagy a babot is – tette hozzá a polgármester.

A helyszínen sorakozó családok közül Királyné Putnoki Piroska nyilatkozott. Elmondta, hogy éppen fűnyírásból jött. Öt gyermeket nevelnek, akik közül hárman kisiskolások, egy óvodás.

Szolidaritáson alapul

– Ez a lehetőség sokat jelent nekünk. Kétszer kapunk négy-négy liter tejet, két-két kenyeret. Havonta körülbelül 30–40 ezer forintot költünk élelmiszerre. A tej hamar elfogyott, megitták a gyerekek. A kenyeret májkrémmel, vajkrémmel ettük meg – mondta Királyné Putnoki Piroska.

– Nemzetközi cégcsoportunknál a helyi közösségek is sokat számítanak. A szolidaritáson alapuló segítségnyújtást a lehető legszélesebb körben gyakoroljuk. Célunk, hogy legalább a gyermekeink ne szenvedjenek hiányt semmiben – mondta el Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország kommunikációs és CSR-igazgatója.

(A borítóképen: Varga-Futó Ildikó (balra), Grubert Roland és Kovácsné Orosz Zsuzsanna az osztás előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában