kerekasztal-beszélgetés

2020.05.29. 19:30

Trianon száz esztendeje közelről és távolról...

Tudósok beszélgettek online a magyarságot megrázó történelmi traumáról.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A szűkebb pátriánkbeli történészek, társadalomtudósok méltóképpen készültek megemlékezni a trianoni békekötés aláírásának 100. évfordulójáról, arról az eseményről, amely máig hatóan meghatározta Magyarország és az összmagyarság sorsát.

Különös érintettség

Különös felhangja a történelemnek, hogy a trianoni békediktátum nyomán létrejövő csehszlovák állam határai jórészt itt húzódnak Észak-Magyarországon.

A tudósok, gondolkodók nagyszabású konferenciára is készültek az évfordulón, ám ezt a koronavírus-járvány felülírta. Hogy a bennragadt okos gondolatok legalább egy része közkinccsé válhasson, virtuális kerekasztal-beszélgetést hívtak össze a legnagyobb közösségi portál segédletével.

Nem felejthető trauma

A szerda délután egyórás beszélgetés címe Trianon közelről, távolról, résztvevői pedig dr. Fazekas Csaba moderátorként, valamint dr. Ablonczy Balázs és dr. Szalipszki Péter voltak.

A történelem, illetve annak irányítói olyan helyzetbe hoztak bennünket, magyarokat száz esztendővel ezelőtt, amely nemcsak az elcsatolt területen maradt magyarság, hanem az anyaország magyarjai, illetve az áttelepültek, kiutasítottak számára is soha el nem felejthető trauma lett. Lépten-nyomon belebotlunk olyan helyzetekbe, amelyek magukon viselik az egy évszázaddal ezelőtti történések bélyegét, el nem múló hatását, derült ki ez is a beszélgetésből.

(A borítóképen: Trianon a mi térségünket is testközelből érintette)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában