rendszerváltás

2020.05.09. 17:30

Történelmi idők tanúja

A napokban emlékeztek a Parlamentben a rendszerváltás utáni első országgyűlés megalakulására.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

A ma is aktív megyénkbeli honatya, a zempléni-abaúji képviselő, dr. Hörcsik Richárd is tagja volt a 30 éve, 1990. május másodikán megalakult első szabadon választott országgyűlésnek.

Történelmi esemény

A napokban emlékeztek a Parlamentben a rendszerváltás utáni első országgyűlés megalakulására. Nem sok olyan honatya ül a mai törvényhozás padsorai között, akik az induláskor részesei voltak a történelmi eseménynek, de köztük van a sárospataki dr. Hörcsik Richárd, aki a Fidesz–KDNP frakcióját erősíti, egyben az európai ügyek bizottságának elnöki tisztét tölti be.

A képviselő az 1994 és 1998 közötti időszakot kivéve részese a parlamenti ügyeknek. Először, 1990-ben a Magyar Demokrata Fórum (MDF) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájáról került be, azóta minden alkalommal választókerületét is képviselve, a szavazók akaratából ül a parlamentben.

„Hálás vagyok a Mindenhatónak, hogy ennek a történelmi eseménynek részese lehettem” – mondta el parlamenti beszédében a honatya a politikai nyilatkozat vitájában. Hozzátette: „a rendszerváltó parlament egykori kormánypárti tagjait ma már egyedül képviselem a Tisztelt Házban, köszönhetően a zempléni és 2014-től az abaúji választópolgároknak is. Ezért is fontos számomra, hogy megemlékezzünk Antall József miniszterelnök úrról és az elhunyt egykori MDF-es frakciótársaimról. Szolgálatukat köszönöm, emléküket a nemzettel együtt megőrzöm.”

Kiállni érdekeinkért

Dr. Hörcsik Richárd szerint a szabadon választott népképviselet visszaadta a szabadságjogokat, amelyeket a pártállam elvett, és az új országgyűlés a négy évtizedes kommunista-szocialista uralom által meggyötört ország talpra állítását tűzte ki célul.

Kiemelte: három évtizede Antall József felvállalta az ország határain kívül rekedt magyar közösségek ügyét, és az ország külpolitikája is teljesen új irányt vett: az euroatlanti, az európai integráció irányát. Az európai integráció folyamatában 28 évvel ezelőtt, Közép-Európában elsőként a Magyar Országgyűlésben alakult meg a csatlakozásért munkálkodó európai ügyek bizottsága. Ennek a grémiumnak első elnöke volt, később alelnöke, majd ismét elnöke lett.

A zempléni honatya úgy véli, ahogy a rendszerváltoztatás ügye, úgy az európai integráció folyamata máig nem befejezett ügyünk, ugyanis uniós tagságunk 16 éve alatt még nem sikerült biztosítani egész térségünk számára a tagság előnyeit. Minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy az unió az alapító atyák szándékai szerint működjön – hangsúlyozta.

„Megtanulhattuk, hogy feltartott kézzel nem érdemes a tárgyalóasztalhoz ülni. Bebizonyosodott, hogy akkor tudunk hatékonyan fellépni, akkor érdemlünk ki tiszteletet, ha kiállunk az érdekeinkért, és nem mások pénzéből élünk, hanem erős gazdaságot építünk, melyben a magyarok boldogulni tudnak” – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd igazolványa és bérletjegye a rendszerváltás utáni első országgyűlés idején)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában