Cigándi fejlesztések

2020.05.11. 14:00

Több nagyberuházás is célegyenesben

Reményeik szerint a járvány után a belföldi idegenforgalom kerül előtérbe.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

Még a cigándiak is csodálkoztak, mennyi minden változott a településen a körülbelül két hónapig tartó kijárási korlátozás idején, ami alatt a megszokottnál kevesebbet jártak a helyi lakosok is a település közterületein – mondta az Észak-Magyarországnak Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere. – Az élet ugyanis nem állt meg ez idő alatt sem, szinte minden tevékenységünket, beruházásunkat folytatni tudtuk – magyarázta. Hozzátette: ezek közül az egyik tavaly megkezdett, munkahelyteremtő beruházás a napokban a célegyenesbe érkezett. A leendő kutyatápüzem tulajdonosaival, majdani vezetőivel folytatott megbeszélés során kiderült, hogy rövidesen elkezdik a dolgozók toborzását, és zajlik az engedélyek megszerzése is. Az üzemcsarnok elkészült, már csak néhány kisebb javítási munka és a tereprendezés van hátra, a gépesítés után a vállalkozás 8-10 embernek ad munkát.

A polgármester hozzáfűzte, bár az nem önkormányzati, hanem állami beruházás, de nagyon várják már a cigándi tanuszoda építését is. Főleg a gyerekek számára lesz nagy öröm, ha elkészül a létesítmény, mert eddig Sátoraljaújhelyre és Kisvárdára jártak úszni a diákok.

Megújul a főutca

Oláh Krisztán beszámolt a szennyvíztelep korszerűsítéséről, amely Cigánd mellett a szomszédos Tiszakarádot is érinti. A létesítmény próbaüzeme a közelmúltban megtörtént. Mint mondta, a fejlesztésre nagy szükség volt, mert az előző már nagyon elhasználódott.

A polgármester hozzátette: elkezdődött a mezőgazdasági utak rendbetétele is, összesen négy olyan utat tudnak felújítani, amelyek a gazdák életét teszik könnyebbé azzal, hogy korrekt körülmények között tudják majd megközelíteni területeiket.

Rövidesen elkezdődik Cigánd főutcájának a felújítása is, a három bevezető utat fogadó körforgalomtól egészen a városközpontig egy kerékpársávval, új buszmegállóval, valamint okosjárdával is ellátott, korszerű utat kap a település.

A bölcsődeépítéssel is jól haladnak – közölte a városvezető, ám véleménye szerint már most látszik, hogy a férőhely rövidesen betelik, ezért már most a bővítésen gondolkodnak. Megjegyezte: ez a legkellemesebb feladataik közé tartozik.

Idegenforgalom és kultúra

A cigándi önkormányzat tavaly elkezdett nagyszabású beruházása a Bodrogközi Múzeumporta bővítése. A polgármester beszámolója szerint a 2012-ben az Év Tájházának is megválasztott, nagy népszerűségnek örvendő helytörténeti épületegyüttes most egy retrómúzeummal bővül. Ebben az ötvenes, hatvanas és hetvenes évekből állítanak majd ki relikviákat. Abban bíznak, hogy nagy népszerűségnek örvendő múzeumuk a járvány után további látogatókat vonz majd az új lehetőséggel kibővítve. Oláh Krisztián – mint mondta – egyébként is abban reménykedik, hogy a korlátozások feloldása után az újrainduló idegenforgalomból nagyobb szeletet hasít majd ki a belföldi turizmus, amiből a Bodrogköz és azon belül Cigánd is profitálni fog. Ezt azonban nem szeretnék a véletlenre bízni, ezért többféle programcsomagot állítanak össze annak érdekében, hogy minél vonzóbbá tegyék a várost. A polgármester megemlítette azt is: a szabadidőközpontjuk energetikai felújítása során napelemekkel látták el az épületet, így már minden közintézményük energiatakarékos, ami nagyban segíti a takarékos működést. A helyi sportélet központját, a futballisták centerpályáját is sikerült megfelelő öntözőrendszerrel ellátni egy sikeres pályázat eredményeként – folytatta a cigándi polgármester. Hozzátette: szeretnék megőrizni azt a térségi központi szerepet, amit városuk a labdarúgás, valamint az utánpótlás-nevelés terén elért. Kiemelte: normál időszakban több mint kétszáz fiatal látogatja az edzéseket, akik már alig várják, hogy a járványhelyzet elmúltával újra kergethessék a labdát a pályán.

Dísznövények a közterületekre

Leállt azonban az önkormányzat bútorüzeme. Ez nagyon érzékenyen érintette a működést, ugyanis három nagy megrendelésük úszott el a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt – közölte a városvezető. Az üzem dolgozói az elmúlt hetekben védőmaszkok készítésével foglalkoztak, így jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Cigánd mind a 3200 lakójához két saját gyártású szájmaszkot tudtak eljuttatni az élelmiszer-, valamint tisztítószercsomagokkal együtt. A megrendelések azonban nagyon hiányoznak – tette hozzá a polgármester. Ezért most az egyébként nagyobb megrendelések teljesítésére szakosodott üzem kisebb munkákat is elvállal, például konyhabútorok, étkezők, beépített szekrények készítését – mondta. Sikeresen folytatódik viszont Cigándon a mezőgazdasági közmunka­program, az ebben részt vevő dolgozók már több mint öt hektáron dolgoznak, de a fólia alatt gondozott zöldségek is szépen sikerültek eddig.

Oláh Krisztián külön megemlítette virágkertészetüket, amivel már a környéket is ellátják, saját használatú dísznövényeiket pedig éppen a közelmúltban ültették ki a közterületekre.

(A borítóképen: Bejáráson a leendő kutyatápüzemben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában