Miskolc díszpolgára

2020.05.11. 14:00

Szerencsés véletlen, hogy gyógypedagógus lett

Díszpolgárrá avatják dr. Dobos Lászlót, a Miskolci Gyermekváros nyugalmazott igazgatóját.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Számos nagyszerű fejlesztést köszönhet a város dr. Dobos Lászlónak a gyógypedagógia, a bűnmegelőzés, a felnőttképzés és a gerontológia területén is. 2018. augusztus 20-án töltötte be 80. életévét, ebből több mint 60 évet Miskolcon élt és dolgozott a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű családokért, gyermekekért, időskorú emberekért. Szerteágazó életművéről és a kitüntetéshez fűződő érzéseiről beszélgettünk vele.

– Hevesről származom, és 1957-ben érettségiztem a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában. Először az orvosi, majd jogi egyetemre jelentkeztem, ahová értelmiségi származásom miatt eredményes felvételi vizsgáim ellenére sem nyertem felvételt. Miskolcon élő nagybátyám segített az akkori Erzsébet Kórházban elhelyezkedni mint betegtologató, így kerültem a városba – kezdte dr. Dobos László. – Tudomásomra jutott, hogy gyógytornászképzés indul a kórházban a gyermekparalízis-járvány kapcsán, oda iratkoztam be. Közben a szüleim is Miskolcra költöztek, és itt alapítottam családot. Már akkor is szerettem itt lenni, és a város befogadott.

Fogyatékkal élőket integrált

Szerencsés véletlennek köszönheti, hogy ügyvéd felmenői ellenére gyógypedagógus lett belőle.

– Többszöri egyetemi jelentkezés után végül 1963-ban vettek fel pótjelentkezéssel az akkori Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára, ahol nagyszerű oktatóim voltak. Utólag csodálatos dolognak tartom, hogy gyógypedagógus lettem, mert mindig érdekeltek a gyermekekkel kapcsolatos dolgok. Akkori nevén a Kisegítő Iskolába hívtak meg tanítani még egyetem alatt a Károly utcára, amelynek alapító tagja voltam. 1966-ban felvettek jogásznak is, a szegedi József Attila Tudományegyetemre. Mindig nagyon aktív voltam, és több városi, kulturális és sportprogramba is bevontam a fogyatékkal élő gyerekeket, ami akkor még sehol nem volt jellemző. Szintén újításnak számított, hogy táboroztatni is elvittük őket a Csanyikba, illetve Csillebércre, ahol egészséges gyerekekkel közösen nyaralhattak – mesélte a díjazott.

Több szociális és gyermekvédelmi intézmény kialakításának kezdeményezője volt a városban.

– 1968-ban meghívtak a Városi Tanács Művelődési Osztályára. Akkor indult Miskolcon az iskolai gyermekvédelem és a gyógypedagógiai ellátás bővítése többek között logopédiai hálózattal, ennek első főelőadója lettem 31 éves koromban. Részt vettem a családsegítő és nevelési tanácsadói rendszer kialakításában is. Emellett hetes diákszállót nyitottunk a hejőcsabai cementgyár által felajánlott munkásszálló épületében a három műszakban dolgozó szülők gyermekei számára. A minisztériumon keresztül 1971-ben kineveztek a Miskolci Gyermekváros igazgatójának, amelynek előkészítésében is részt vettem. Később több meghívást kaptam a fővárosba, de mindig nemet mondtam, mert ragaszkodtam Miskolchoz és az intézményhez is. Segítségemmel jött létre 1990-ben az első hajléktalanszállás, a Napfényt az Életnek Alapítvány, majd 1991-ben a miskolci drogambulancia, ahol mint jogi tanácsadó is segédkeztem. A Miskolci Egyetem rektora 2000-ben felkért az észak-magyarországi kihelyezett gyógypedagógus-képzés megszervezésére. Ezt követően felnőttképzéssel kezdtem foglalkozni. Külföldi tanulmányútjaim során gyűjtött tapasztalatom révén a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában időskorúak számára szerveztem kurzusokat. 2010-ben pedig létrehoztam a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítványt, amelyet mind a mai napig vezetek. Kezdeményezésemre jött létre 2017-ben az országban elsőként az MTA Miskolci Bizottságán belül a Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság – sorolta dr. Dobos László.

Büszke, hogy miskolci lett

Életműve koronájaként éli meg a díszpolgári kinevezést, amiért kollégáinak és családjának is hálás.

– Lételemem az aktivitás, tevékenyen benne élek Miskolc város körforgásában, még így, 81 évesen is. Szeretem az itteni embereket úgy, ahogy vannak, a helyi közeg összetettségével együtt. Büszke vagyok rá, hogy miskolcivá válhattam. Úgy gondolom, hogy az elismerés, amit miskolci díszpolgárként kaphatok, mindazoknak a kollégáimnak, szakmai támogatóimnak is szól, akikkel együtt értük el ezeket a sikereket. A címre nagyon sokan, 16 szervezet és személy jelölt. Meghatódtam, amikor meghallottam a hírt, és a családom is nagyon boldog, akiknek sokat köszönhetek. Tulajdonképpen az életművem elismerésének tekintem, hiszen már 63 éve, hogy a mai napig dolgozom – osztotta meg.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kitüntető címei és díjazottjai, 2020

Miskolc város díszpolgára:

Dr. Dobos László

Dr. Hevesi Attila Lajos

Pro Urbe kitüntető cím:

Papczun Ernő Ferenc

Péter Barnabás

Pfliegler Péter

Gálffy Ignác életmű-díj:

Drozsnyik István

Herman Ottó tudományos díj:

Dr. habil Gyulai Éva

Szemere Bertalan közéleti díj:

Nyírő Pál

Szabó Lőrinc irodalmi díj:

Kabai Lóránt

Kondor Béla képzőművészeti díj:

Lenkey Tóth Péter

Reményi Ede zenei díj:

Iván Klára Judit

Déryné színházi díj:

Nádasy Erika

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj:

Viszlai József

Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj:

Megosztott díj

Dr. Bíró György (posztumusz)

Dr. Háger Miklós (posztumusz)

Benkő Sámuel-díj:

Dr. Felszeghi Sára

Harasztiné Tóth Margit

Pedagógiai díj:

Mattyasovszkyné Lipták Éva

Sarka Ferenc

Tóthné Csorba Mária

„Miskolc Város Turizmusáért” díj:

Creppy Palacsintaház, Oszlánczki Réka tulajdonos

„Miskolc Város Sportjáért” díj:

Egri István

„A Civilek Támogatásáért” díj:

Juhász Jánosné

„Az év sportolója” díj:

Nemes Rita

Mészáros László

Süttő Roland és Tombácz Anikó versenytáncpáros

„Az Év Civil Szervezete” díj:

Megosztott díj:

Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány

Rotary Club Miskolc

Pro Minoritate díj:

Fekete Dénes Gyula

Az Egyetemért – A Városért díj:

Dr. Roósz András

Nívódíj:

Bíborszél zenekar

Boncsérné Szinai Tünde

Holdviola Zenekar

Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc A. M. I. Erkel Ferenc Tagiskolája

Múzsák Kertje Alapítvány

Pirity Attila

Timkó Tünde

Dr. Varga Zoltán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Szentpáli István kamarai díjat dr. Vékony Sándor kapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában