Járvány és vizsga

2020.05.02. 17:00

Szakmai vizsgák: szigorúan

A szakmai vizsgákat is több korlátozó szabályozás érinti a járványhelyzet miatt.

Nyikes Zita

20200429 Székesfehérvár Az érettségik biztonságos lebonyolításához szükséges védőfelszerelések és tisztítószerek érkeztek meg a Fejér Megyei Szakképzési Centrumhoz a Fejér Megyei Kormányhivataltól A képen: Kulcsár Szilvia, a Fejér Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Fehér Gábor

A jövő héten kezdődik az érettségi időszak. A szakképzésben tanulókra pedig a szakmai vizsga kihívása vár. Teljesíteniük kell a szakképesítésük megszerzéséhez szükséges szakmai vizsgafeltételeket.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) főigazgatója elmondta, hogy náluk 1500 fő tesz szakmai vizsgát. A szakmai vizsga szervezésével kapcsolatos egyedi miniszteri határozat alapján a szakképzési központ valamennyi iskolájával közösen már megkezdte a vizsgák megszervezését. Jelenleg azon tanulók felmérése zajlik, akik a májusi–júniusi időszakban szeretnének vizsgázni. Azok, akik mégis úgy döntenének, hogy ezt most nem vállalják, azok az október–novemberi időszakban tudnak vizsgázni. Vagyis lesz lehetőségük pótolni, hangsúlyozta a főigazgató.

A szakmai vizsga gyakorlati vizsgatevékenységét május 4-e és június 15-e között, de lehetőség szerint az írásbeli vizsgákat megelőzően kell megszervezni. Az írásbeli vizsgákat május 25-e és 29-e között kell megrendezni. Szóbeli vizsgák nem lesznek.

Maszk, gumikesztyű, saját toll

– A Miskolci Szakképzési Centrum valamennyi iskolája számára gondoskodott az egészségügyi biztonsági feltételekről. Az iskolák a napokban már megkapták azokat a fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket, amelyek a jelenlegi helyzetben szükségesek a biztonságos vizsgázáshoz. Minden vizsgázó és minden felügyelő tanár kap szájmaszkot és gumikesztyűt is. A szájmaszk viselése kötelező lesz – fogalmazott Molnár Péter.

A vizsgákkal kapcsolatban a főigazgató kifejtette, hogy a miniszteri határozat szerint a szakmai vizsga vizsgabizottsága most csak kéttagú lesz. A vizsgabizottságnak nem lehet tagja, aki a 65. életévét betöltötte, vagyis veszélyeztetett korban van. Fontos feltétel, hogy a szakmai vizsga folyamán tíz főnél több nem tartózkodhat egy teremben, valamint minden vizsgahelyiséget és közös helyiséget, így például a mosdókat is fertőtleníteni kell. A termekben lesz fertőtlenítő, a diákok pedig a biztonsági távolság betartása mellett csak saját eszközeikkel dolgozhatnak.

Felhívják a figyelmet a helyszínen is, hogy mire kell figyelniük a vizsgázóknak, tette hozzá Molnár Péter.

Beléptetéssel, elkülönítve

Az érettségihez hasonlóan minden vizsga előtt felolvasnak a felügyelők egy figyelemfelhívást, hogy a kihirdetett veszély- és járványhelyzetre való tekintettel az idei komplex szakmai vizsgákon speciális higiénés és helyes magatartási szabályokat kell betartaniuk a vizsgázóknak. Arra is felhívják a figyelmet, hogy kerüljék a vizsgázók a csoportosulást. Ennek érdekében az intézményekben több bejárat is nyitva lesz. Előre szervezetten lépnek be az egyes vizsgacsoportok az iskolaépületbe, ahol az igazgatók igyekeznek majd emeletenként, valamint épületenként is jól elkülöníteni a vizsgázókat – ismertette a részleteket a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

(A borítóképen: Érkeznek a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek az iskolákba)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában