futballpálya

2020.05.31. 17:30

Összefogással lehet focipálya Szikszón

A remények szerint az új bajnokságot már valóban hazai pályán kezdhetik meg.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Bár a futballélet két éve újjáéledt a járási székhelyen, sőt kifejezetten szépen épül a csapat és az utánpótlás is, azonban egy komoly problémával szembe kellett néznie a Szikszó FC-nek, jelesül, hogy a városban nincs használható nagy pálya.

Pályát, de hova?

Kicsit olyan ez, mint a mesében: van is, meg nincs is. Az egykori pálya ugyanis még megvan, de az évek nagyrészt alkalmatlanná tették a sportra, és nem felel meg a kor követelményeinek. Nagyobb probléma, hogy jelenleg a terület több cég tulajdonában van. De a klub vezetése, focistái, az ő családtagjaik és támogatóik úgy tűnik, még ezt a problémát is áthidalják, és egy példás összefogás eredményeként nemcsak csapat lesz őszre, hanem pálya is.

A hivatalos futballélet megszűnését követően a területet, amelyen a pálya fekszik ipari területé nyilvánították, majd több vállalkozás számára értékesítették. Így – bár a terület nagyrészt érintetlen – megszűnt a sport funkciója és az önkormányzati tulajdona is, illetve a városnak nagyon minimális tulajdonrésze maradt csupán. Ez nem kis feladat elé állította a sportágat újraélesztőket.

– 2018-tól idegen pályán játszunk, először Aszalón, majd Ongán. Ennek megfelelően bérlési díjat is kell fizetni a pályáért, ahogy az sem kis gond, hogy a hazai mérkőzésekhez is utaznia kell a csapatnak, illetve a szurkolóknak, ezért kerestük a megoldást, a megfelelő helyet Szikszón – meséli Parázsó Gábor, a Szikszó FC elnöke. – Találtunk egy pályázati lehetőséget is, de ehhez akkora önrészre lett volna szükség, amit a jelen gazdasági, járványügyi helyzetben nem tud az önkormányzat finanszírozni, így alternatív megoldásokat kellett keresni. Kiindulási pont volt a régi pálya, így ide tértek vissza a mi gondolataink is, ezért felvettük a kapcsolatot a tulajdonosokkal, hátha tudunk valamilyen megoldást találni. Ekkor jött egy nagyon kedvező fordulat, ugyanis a helyi gyökerekkel és a legnagyobb területtel rendelkező Bombasei Decor Kft. nyitott volt az egyeztetésre és a megoldásra. Nagyon szimpatikus és lokálpatrióta hozzáállással egy olyan, számunkra nagyon kedvező, középhosszú távú bérleti szerződésben tudtunk megállapodni, ami lehetővé tette, hogy a konkrét munkák is megindulhassanak. A régi pályához képest egy kicsit el kellett tolni az új területét, de így teljes egészében a kft. tulajdonán fekszik majd – mondja Parázsó Gábor.

A konkrét munkák pedig nemcsak elkezdődhettek, hanem el is indultak május 16-án, amikor – bizonyítva, hogy mekkora igény és akarat van a megvalósítás iránt – összefogással, társadalmi munkában dolgoztak együtt a cél érdekében. A felnőtt- és az ifikeret tagjai hozzátartozókkal, szülőkkel együtt ragadtak szerszámot, és kezdtek neki a feladathoz.

– Kimértük az új pályát, és kidöntöttük a régi kapukat is, illetve némi tereprendezéssel kezdődött a munka. Jókedvűen telt el a nap, az ifisták szülei bográcsban főztek, így a munka után közösen ettünk, beszélgettünk, tervezgettünk. Szeretném megköszönni a szülőknek a segítséget, illetve ki kell emelnem Nánási Jácintnak, az ifjúsági edzőnknek a segítségét, aki a szervezésből is nagyban kivette a részét. A következő lépcső, hogy az önkormányzattal, polgármester úrral felmérjük a lehetőségét a pályalocsolásnak, ehhez külön a vízművel is kell tárgyalni. A talajt rendbe kell tenni, mivel a régi kapuk tönkrementek, így újak készülnek. A tervek szerint júliusra elkészülhet az élő füves pálya, nagyrészt társadalmi összefogással. A következő szezont már itt szeretnénk kezdeni – mondja az elnök.

Érdeklődésünkre elmondta, a gyerekek nehezen élték meg az elmúlt két hónapot a közös edzés nélkül, folyamatosan érdeklődtek, mikor lehet újra focizni. A felnőttcsapat tagjai igyekeztek a privát életüket, munkájukat élni, megtartani. Az enyhítéseknek köszönhetően június 2-től a Bozsik-programos gyerekekkel, míg a hónap közepétől a felnőttkeret tagjaival is megkezdik az edzéseket, természetesen betartva a higiéniai előírásokat.

Befejezték volna

Hozzátette: nagy csalódás volt, hogy nem folytathatták a bajnokságot, hanem az MLSZ döntése alapján lezárták azt, mert a téli felkészülés alatt sok energiát fordítottak arra, hogy erősebb tavaszi szezont produkáljanak, mint ahogy az őszi sikerült. Nagyon pozitív jelek voltak, jó edzőmérkőzéseket játszottak, és a pályán nyújtott egyéni teljesítmények is bizakodásra adtak okot. A sorsolás ugyan nem volt a legjobb, az első három fordulóban erős csapatokkal játszottak, így az eredmény még nem tükrözte az elvégzett munkát, de pont ezért szerették volna befejezni a bajnokságot, hogy bizonyítsák: jobb lett a csapat. Most abban bíznak, hogy ősszel rendben elindulhat a megye II-es bajnokság, és megmutathatják, mi van bennük, mennyi maradt bennük tavaszról. Most már hazai pályán is.

(A borítóképen: Munkában a pályaépítők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában