Napi tájékoztató

2020.05.03. 15:01

Nem szabadult el a járvány, az érettségi megtartható

A középiskolák készen állnak az írásbeli vizsgák megrendezésére, de a részvétel nem kötelező – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár.

Hegyi Erika

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján elsőként Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertette: a járványügyi helyzet legfrissebb adatai szerint 2998-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, közülük 629-en már meggyógyultak. Az elhunytak száma 340-re emelkedett, csütörtök óta öten haltak meg a vírusfertőzéssel összefüggésben.

– Köztük is voltak édesanyák, részvétünket fejezzük ki a hozzátartozóknak – fogalmazott a szóvivő.

Jelezte: jelenleg 1005 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak most lélegeztetőgépen.

Nem kötelező

Ezután Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára szólt a holnap kezdődő érettségiről, de előtte anyák napja alkalmából köszöntötte az édesanyákat.

– Lassan két hónapja figyeljük aggodalommal a járványügyi helyzet alakulását. A sikeres védekezésnek, valamint annak, hogy önök betartották a kért intézkedéseket, nem szabadult el Magyarországon a járvány, ennek köszönhetően az érettségit is meg tudjuk tartani. Hétfőn több mint 84 ezer jelentkező kezdi meg az érettségit. Az idei érettségi különleges, hiszen ebben a helyzetben elsősorban a biztonsági intézkedéseken van a hangsúly. Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy a részvétel nem kötelező, ősszel is lesz érettségi, és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meg fogjuk hirdetni. Tehát bárki, akár még holnap reggel is dönthet úgy, hogy inkább későbbre halasztja – hangsúlyozta az államtitkár.

Azzal folytatta, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, ezzel a személyes kontaktusokat a felére csökkennek. Az első héten a vizsgák 9 órakor kezdődnek, hogy az intézménybe való eljutás egyszerűbb legyen, és hogy a diákok ne torlódjanak össze a munkába igyekvők tömegével. A tömegközlekedés esetén megtörtént a járatok sűrítése. Az intézmények előtt a közterületeken a rendőrség segíti majd a forgalomirányítást. Megtörtént minden intézményben a védekezéshez szükséges eszközök kiszállítása, maszkok, fertőtlenítők, illetve a kesztyűk mindenhová megérkeztek az állami tartalékok terhére. Köszönjük ebben a kormányhivatalok és a fenntartók közreműködését.

A intézmények készen állnak

– Több olyan felajánlást kaptunk még az utolsó napokban, ami maszkokra, az intézmények bejáratánál történő maszkok osztására vonatkozott. Nagyon köszönjük ezeket a felajánlásokat, de szeretném megerősíteni, hogy minden intézményben ott vannak a védekezéshez szükséges eszközök, tumultust fölöslegesen ne okozzunk, hiszen a védekezést megszerveztük. A maszkviselés a tanulók számára a belépéstől kezdve a folyosón, a közösségi helyiségekben kötelező, és a vizsga közben is erősen ajánlott. Az épületek kitakarítása lezárult, a mosdók, közösségi helyiségek felszereltségét ellenőriztük, és folyamatos lesz a takarítás, valamint higiéniás intézkedések betartása az érettségi időtartama alatt. A vizsgabeosztás elkészült, tehermentesítettük az idősek, krónikus betegséggel rendelkező kollégákat, és ezúton is szeretném megköszönni minden olyan tanárnak, pedagógusnak, aki munkát vállalt, a felügyelet vagy a javítás során. Az ő áldozatvállalásuknak köszönhetően szervezhető meg a vizsga. A vizsgák során az intézmények kapuit, ajtóit kitámasztjuk, és nyitott ablakok, szellőztetés mellett zajlik majd az írásbeli. Legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, ez is fontos biztonsági intézkedés. Jó pár helyszínen még ennél is kevesebb tanulóval történt meg a beosztás, és legalább másfél métert tartunk az egyes vizsgázók között. A vizsgabeosztás terén is növeltük az intézmények, az intézményvezetők eltérési lehetőségeit, tehát van mód a helyi rugalmasságra.

Még egyszer köszönöm minden pedagógusnak, hogy vállalták az érettségiben való részvételt, nekik is, az érettségizőknek is sikeres, eredményes vizsgát kívánok. Minden érettségizőnek azt üzenem, hogy biztosak vagyunk abban, hogy felkészültek, biztosak vagyunk abban, hogy együtt sikerülni fog, és sikeres vizsgát tesznek majd a hétfői naptól kezdődően – fogalmazott Maruzsa Zoltán.

(Borítóképünk illusztráció!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában