Miskolc

2020.05.01. 07:00

Nem bocsátanak el, és bért sem csökkentenek

Az MVK Zrt. vezetése szerint munkavállalóbarát intézkedéseket hoztak.

Forrás: ÉM/illusztráció

Sokakat foglalkoztató téma, hogy a koronavírus okozta gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkentek a társaságok bevételei, és nőttek a kiadások. A társaságok egy része a kiadások csökkentésével próbálnak úrrá lenni a válságon.

Több alkalommal is foglalkoztunk a témával. Többek között azzal, hogy a Miskolc Holding Zrt. vezetése mind a törzsvállalatnál, mind a tagvállalatoknál takarékosságot írt elő, ami egyfelől fizetéscsökkentéssel is járhat.

Egymilliárdos mínusz

Az MVK Zrt.-től kapott tájékoztatásból megtudtuk, hogy a közösségi közlekedési társaság vezérelve – a koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet hozta nehézségek ellenére – az volt, hogy kiállva kollégák mellett munkavállaló-barát javaslatokat dolgozzon ki.

Mint fogalmaztak, a javaslatban nem lehetett figyelmen kívül hagyni azt, hogy az MVK Zrt.-nek várhatóan több mint 1 milliárd forintos bevételkiesése keletkezik, illetve számolniuk kellett azzal is, hogy a menetrendi változások miatt lehetőség nyílt a felhalmozott járművezetői szabadságok kiadására.

A társaság vezetése két célt tűzött ki maga elé a javaslat elkészítése során – tudtuk meg a társaság tájékoztatójából. Az első az, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak részmunkaidősre módosítása egyelőre ne történjen meg. A második, hogy elbocsátásokra ne legyen szükség.

Mindezeknek megfelelően az MVK Zrt. javaslata az volt, hogy a vezérigazgató, valamint a közép- és felsővezetők bérét 10 százalékkal csökkentsék. Továbbá a társaságnál másodállásban foglalkoztatott járművezetőkkel augusztus végéig fizetés nélküli szabadságra kössenek megállapodást, tekintettel arra, hogy az ellátásuk biztosított.

Saját dolgozókkal

A cég a nyugdíjazás után visszafoglalkoztatott kollégák munkaviszonyát felfüggesztette, tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzetben ők a leginkább veszélyeztettek, és ellátásuk biztosított.

A döntéssorozat része az is, hogy a jármű- és intézménytakarítási tevékenység felét saját munkavállalókkal oldják meg, valamint a maszkgyártást is elindították házon belül, melyben szintén saját munkavállalóik vesznek részt.

Ezeket a javaslatokat a Miskolc Holding Zrt. áprilisban elfogadta: egyelőre általános bércsökkentésre, csökkentett munkaidős foglalkoztatásra nem kerül sor.

„Bízunk benne, hogy a veszélyhelyzet hamarosan véget ér, és 2020-ban további munkajogi intézkedésekre nem lesz szükség, mert a munkahelyek megtartása a legfontosabb célunk” – fogalmazott az MKV Zrt. tájékoztatója.

(A borítóképen: A megállóban| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában