Melczer-kastély

2020.05.24. 14:00

Mi történik majd a kékedi kastéllyal?

Melczer Lilla bárónő unokája örülne, ha a kastély újra régi pompájában tündökölne.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Valami mozgolódás van a kékedi kastély körül, jelezte Hunkár Sándor, Kéked előző polgármestere. Három évvel ezelőtt jártunk a településen, és akkor arra panaszkodott, hogy az egykor a családja tulajdonában álló kastély és a tőle nem messze található üdülő egyre rosszabb állapotba kerül. Hunkár Sándor ugyanis unokája annak a Melczer Lilla bárónőnek, aki a két jellegzetes épület tulajdonosa volt. Azóta sok minden történt, de most Hunkár Sándor reménykedik, hogy talán megtörténik a szálló és az üdülő felújítása is. A szálló a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, az üdülőnek pedig nemrég szlovák tulajdonosa lett.

Sok pénz kellene

– Jelenleg felmérések folynak a kastélynál, a vagyonkezelő autóját láttam itt a minap. Úgy hallottam, hogy felújítják az épületet, és pénz is van rá. Nagyon örülnék, ha így lenne, a családi érintettség és a térség idegenforgalma miatt is. Mert ha újra szállóként üzemelne a kastély, az bizonyára fellendítené a turizmust Észak-Abaújban, és munkahelyeket is teremtene. A rendszerváltozás előtt gyermekek és családok ezrei töltöttek itt vidám napokat, de mára az épületek állaga annyira leromlott, hogy csak sok 10 millió forintból lehetne felújítani – fogalmazott Hunkár Sándor.

Majd elmesélte, hogy nagymamája, Melczer Lilla bárónő Hunkár Bélához ment feleségül. Három gyermekük született, egyikük Hunkár János volt, a polgármester édesapja. A háború alatt a bárónő Grazba költözött családjával, csak 1948-ban jöttek vissza. Amikor a gyerekek felnőttek, mindegyikük máshol talált hazára. Olga Amerikában, Dénes visszament Grazba, János pedig itthon maradt, mert őt itt marasztalta a szerelem. A II. világháború után a Melczer-kastélyt is államosították. Ez volt a veszte, mert ezután minden értékeset és mozdíthatót elhordtak belőle. A bejárat előtt álló márvány­oroszlánokat valamelyik ház alapjába építették be. Katonák is állomásoztak egy ideig az épületben, szintén hatalmas károkat okozva. Az államosítás után 4 települési tanács tulajdonába került a kastély, ami akkor szinte romokban hevert.

Nem volt nyereséges

A ’80-as évek elején került az épület a megyei tanácshoz, ekkor kezdődött meg műemléki helyreállítása. Kastélyszálló működött benne egészen 2012-ig. Ez azonban nem volt nyereséges, így az akkori fenntartó megyei önkormányzat átadta az épületet az államnak. Azóta a gyönyörű Melczer-kastély üresen áll, látogatni sem lehet, méretes fekete vaskapu állja a turisták útját. A leszármazottak szerették volna a rendszerváltozás után valahogyan visszaszerezni a család egykori tulajdonát, de mindig az volt a válasz, hogy erre a privatizációs törvény nem ad lehetőséget, csak kárpótlási jegy jár érte. Ez persze a kastély értékének a töredéke volt, mondta Hunkár Sándor.

Majd azzal folytatta, hogy az üdülő még ennél is rosszabbul járt, mert bezárása után évekig nem őriztették. Az épületbe betörtek, levágták a radiátorokat, a vascsöveket. Pedig fénykorában az első részben étterem, konyha és büfé működött, mellette kádfürdő (a település termálvizét hasznosítva) és szauna, a hátsó épületben pedig a szobák kaptak helyet. A bejárattól balra, a fás területen átsétálva strand várta a nyaralókat. Probléma az is, hogy 2010-ben, a nagy árvíz idején a hegyoldal megcsúszott, és az egyik épület sarkára ráomlott a föld.

– Amikor 2006-ban másodszor is polgármester lettem, kértem a megyei önkormányzatot, hogy tegyen valamit az üdülővel. Kijöttek, felmérték a helyzetet, volt is egy pályázat, de az önrészt nem vállalta a fenntartó. A kékedi önkormányzatnak pedig nagyon nagy feladat lett volna a felújítása és fenntartása. Néhány éve egy szlovák ember vette meg az üdülőt. A tetőt felújíttatta, de más nem történt. Valószínűleg a járvány is akadályozta a helyreállítás folytatását – tette hozzá Hunkár Sándor, megjegyezve: pedig a kékedi termálforrás kénes vize egykor gyógyvíznek számított. Főleg csúzos, ízületi és köszvényes bántalmakban szenvedőknek ajánlották.

Keresik a megoldást

Kérdéseket küldtünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, hogy megtudjuk, milyen terveik vannak a kékedi kastéllyal. A következő választ kaptuk: „Társaságunk annak érdekében végzett vizsgálatokat a kékedi Melczer-kastélyban, hogy felmérjük az ingatlan pontos műszaki állapotát. Tekintettel arra, hogy az ingatlan értékesítését nem tervezzük, jelenleg a megfelelő hasznosítási módot keressük. A felújításról és az ahhoz szükséges forrásokról még nem született döntés.”

(A borítóképen: Hunkár Sándor a kékedi Melczer-kastély kapujánál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában