edzés

2020.05.08. 14:00

Merni vagy nem merni?

Újraindulhatnak nemcsak a profi, de a csoportos amatőr sporttevékenységek is.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Értesüléseink szerint még csak két fitneszteremben tartanak kis csoportos foglalkozásokat. A többi létesítményben egyelőre csak az egyéni edzésekre van lehetőség a megyeszékhelyen.

Első és legfontosabb feltétele annak, hogy valaki a csoportos edzéseket látogathassa, egy szóbeli nyilatkozat arról, hogy nem beteg, semmilyen ismert tünete nincs és nem járt külföldön mostanában sem ő, sem hozzátartozója.

– A terembe kézfertőtlenítés után léphet be a sportolni vágyó, előregisztráció a létszámlimit miatt van – mondta Riz Zsuzsanna, aki saját testsúlyos, illetve súlyzós edzéseket is tart. A termet, az eszközöket használat előtt és után is fertőtlenítik. Az ablakok és az ajtó is nyitva van, a megfelelő szellőzés biztosítása miatt. Nem csinálnak páros gyakorlatokat, hogy kerüljék a kontaktust, és a másfél méteres távolságot is tartják egymás között. Akinek van saját eszköze, súlyzója, azt arra kéri, hozza magával. Nagyon várta, hogy találkozzon a vendégeivel – hangsúlyozta Zsuzsanna, aki korábban online edzéseket tartott a lakásában. Most átmenetileg azt szünetelteti és a hagyományos formára koncentrál.

Közösségi motiváció

Alig várta, hogy mehessen edzésre, hiszen otthon mégsem az igazi – fogalmazott Tünde, aki korábban Zsuzsanna online óráit is követte. Kicsi volt a hely a lakásban, félt, hogy a mozdulatok elvégzése során lever valamit a lábával. Hiába az edző lelkesítése, a motiváció nem ugyanolyan, mint közösségben. Arra mindenképpen jó volt az otthoni sport, hogy ösztönözze Tündét: ne hagyja el magát. Az óvintézkedések bevezetését helyesnek tartja. Ő maga nem tart a betegségtől, hiszen mindent megtesz, hogy karban tartsa szervezetét, az egészségét – emelte ki.

A bátrabbak jönnek

Lehoczki Éva kerékpárfitnesz- és hot iron edző szintén megtartotta már a héten első csoportos óráját, ahol a szokottnál jóval kevesebben voltak és nem csak azért, mert limitálva van a létszám. Azt mondja az edző, hogy úgy érzi, az emberek félnek. Amit korábban, a járvány hazai kezdetekor nem tartottak be, nem vettek komolyan, azt most bepótolják. Ő is aggódik kicsit, nehogy baj legyen abból, hogy találkozik a vendégeivel. A korlátozás idején online edzéseket tartott, sokan azt kérik tőle, folytassa abban a formában, mert távmunkában dolgoznak, gyerekekkel vannak otthon, nem tudják megoldani, hogy elmenjenek a terembe.

Éva hozzátette még, most arra kérik a mozogni vágyókat, hogy ha tehetik, autóval és a sporthoz öltözve érkezzenek, és ne használják a zuhany­zót és az öltözőt.

(A borítóképen: Lehoczki Éva már tart edzéseket)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában