Tiszaújváros

2020.05.08. 08:30

Méhlegelő és -hotel

Egyhektáros otthonuk lesz a beporzásban fontos szerepet játszó rovaroknak.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock

Méhek nélkül a tápláléklánc alján elhelyezkedő növények jelentős része is eltűnik a Földről, így az egész ökoszisztéma felborul, különböző fajok tömeges kihalásához, az emberiséget illetően pedig – a legpesszimistább jóslatok szerint – éhínséghez vezet.

A szakemberek szerint nemcsak a táplálékunk fog megfogyatkozni, hanem egyes gyógyászati alapanyagok is, és kevesebb lesz például a növényi rostokból készült textíliákból, mint a pamut és a len, és így tovább – a méhek pusztulása nyomán keletkező veszteséglista beláthatatlanul hosszú.

Hogyan tudunk segíteni?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ültessünk virágot mindenhová. A kertünkbe, az erkélyünkre, az ablakunkba, közterületekre, ahová csak tudunk, ültessünk! Ezzel nagyon sokat tehetünk a méhek pusztulása ellen.

A szervezetek, kihasználatlan területekkel rendelkező önkormányzatok még ennél is többet tehetnek a méhek érdekében, például méhlegelő kialakításával.

Tiszaújvárosban például a városgazdálkodással foglakozó társaság még idén tavasszal egyhektáros méhlegelőt alakít ki a tiszaszederkényi út melletti mezőn. A területen különleges magkeveréket vetnek el, amely három esztendőn át képes biztosítani a táplálékot a méhek számára. Utána újra kell vetni a növényeket. A méhlegelő egy évig élő, évelő növényekből áll össze, és összesen 12 virágzó növényfajból áll. Az a lényeg, hogy tavasztól őszig folyamatosan legyen tápláléka a méheknek. Vörös here, lucerna, alexandriai here, bíborhere, fehér here, mézontófű, pohánka, takarmányrepce van a méhlegelő étlapján.

Lakhelyük is lesz

A csapatban élőkön túl nagyon sok magányos méhfajta létezik. Számukra építenek mindenképpen napos helyen két méhecskehotelt. Az ő létük elengedhetetlen a lakott területeken, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni.

(A borítóképen: Tizenkétféle virágzó növény lesz a méhlegelőn)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában