Szúnyoghelyzet

2020.05.05. 13:30

Még nincs Miskolcon szúnyog, később irtják

A Miskolc közigazgatási területén lévő szúnyogtenyészőhelyek lárvafertőzöttségének felmérése, megfigyelése április 23-án megkezdődött.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Nem indokolt

A biológiai védekezés, szúnyoglárva irtása jelenleg nem indokolt – tudtuk meg Szántó Ritától, a miskolci önkormányzat sajtófőnökétől. A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta rendszeresen, országszerte vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. Helyenként találkozhatunk néhány szúnyoggal, de a legtöbb területen csak elenyésző számban. Az időjárás előrejelzését figyelembe véve a következő napokban a hőmérséklet emelkedni fog, ezáltal a tenyészőhelyek vízhőmérséklete is melegszik, így megfelelő feltételek alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Ebből adódóan a tenyészőhelyek felmérése, megfigyelése folyamatos. A felméréseket biológus szakember végzi, szükség esetén a biológiai védekezést, szúnyoglárvairtásokat elvégzik. A megfelelő időben elvégzett szúnyoglárvairtásokra azért van szükség, hogy megelőzhető legyen egy nagyobb mértékű csípőszúnyog-invázió. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve a szúnyogok számát sikerült elsősorban biológiai védekezésekkel az elviselhetőségi szint alatt tartani, csak minimális alkalommal volt szükség kémiai védekezésre.

Megelőzhető invázió

A vérszívók nem csak nádasokban, tavakban és a folyók ártereiben fejlődnek. A ház körül, a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, ereszekben, gumiabroncsokban, madáritatókban akár ezerszámra fejlődhetnek a szúnyoglárvák. Megelőzhető a szúnyoginvázió, ha kiöntjük a ház körüli edényekből a vizet.

(A borítóképen: Szerencsére még nincs sok belőlük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában